La ce trebuie să atragem atenția când cumpărăm pepeni verzi și galbeni. Recomandările ANSA

  • 25 Iulie 2019 16:15
La ce trebuie să atragem atenția când cumpărăm pepeni verzi și galbeni. Recomandările ANSA

Specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vor verifica producția de pepene verde și galben, destinată comercializării, pentru a identifica conținutul de nitrați și reziduuri de pesticide.

Până în prezent au fost prelevate 32 de probe, în total în anul 2019 urmând să fie supuse analizei 272 de probe de legume și fructe proaspete, transmite MOLDPRES.

“La plasarea pe piață, atestarea corespunderii cu normativele sanitare a materiei prime agricole de origine vegetală, inclusiv a legumelor și fructelor în stare proaspătă, se efectuează în baza încercărilor efectuate de un laborator acreditat. Iar la solicitarea agentului economic, corespunderea poate fi atestată suplimentar prin certificatul de inofensivitate”, au precizat surse de la ANSA.

Agenția recomandă procurarea fructelor și legumelor din locuri autorizate sau înregistrate de către autorități, iar consumatorul este în drept să solicite de la comerciant un document ce atestă inofensivitatea mărfii (buletin de încercări sau certificat de inofensivitate).

În același timp, specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor atenționează consumatorii să fie atenți la cumpărături, iar fructele și legumele procurate să fie: sănătoase (fără urme de putregai sau cu alterări, din cauza cărora devin improprii pentru consum); fără materii străine vizibile (bunăoară, sol);  fără deteriorări cauzate de dăunători care afectează pulpa;  fără umezeală externă anormală;  fără miros și/sau gust străin.

Solicitați de MOLDPRES, mai mulți producători agricoli care se ocupă de creșterea pepenilor verzi și galbeni susțin că la cumpărarea acestor produse este important să le fie verificată forma. Se va alege un pepene uniform, fără lovituri, tăieturi sau alte urme. În cazul în care fructul are umflături sau noduli, înseamnă că pepenele a fost afectat de soare.

Indiferent de mărime, un pepene copt trebuie să fie destul de greu pentru dimensiunea sa. Acest lucru indică faptul că este plin de apă, prin urmare, dulce și copt. De asemenea, pata galbenă a pepenelui, din partea opusă codiței, trebuie să fie neapărat galbenă. Dacă este verde sau albă, acest lucru indică faptul că pepenele a fost cules prea repede și nu este copt.

Un pepene cules de multe zile are codița uscată, or, se vor alege pepenii care au coada încă verde pentru a avea siguranța că nu sunt „trecuți”. Un pepene copt nici prea mult, nici prea puțin, nu ar trebui să aibă coaja moale sau zone moi pe suprafață. Acesta este un semn că fructul este prea copt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău