La Baku, Nicu Popescu a discutat despre sporirea rezilienței energetice a R. Moldova

  • 09 Februarie 2022 15:32
La Baku, Nicu Popescu a discutat despre sporirea rezilienței energetice a R. Moldova

În timpul apropiat, Chișinăul va găzdui o delegație a Agenției pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din Azerbaidjan, care va semna un acord de cooperare cu instituția similară din R. Moldova, a declarat minisrul azer de externe, Jeyhun Bayramov, după întâlnirea pe care a avut-o la Baku cu omologul său moldovean, Nicu Popescu.

La rândul său, șeful diplomației moldovenești a specificat că spectrul subiectelor abordate ar echivala cu o foaie de parcurs dedicată relansării relațiilor moldo-azere, în special, în sfera energiei, investiților și agriculturii, cu accent pe procesarea fructelor și legumelor.

Nicu Popescu a relevat disponibilitatea părților de a relua în timpul apropiat activitatea Comisiei interguvernamentale moldo-azere pentru cooperare economică, precum și a desfășurării unui Forum bilateral al oamenilor de afaceri în marja acestei comisii, care a nu a funcționat aproape10 ani.

În contextul disponibilității Azerbaijanului de a spori livrările de gaze pe piața europeană, Nicu Popescu a opinat despre „importanța strategică a Coridorului sudic al gazelor pentru diversificarea surselor și căilor de import al gazelor naturale, precum și sporirea rezilienței energetice a țării noastre”.

S-a convenit că în perioada următoare va avea loc o rundă de consultări politice bilaterale la nivel de secretari de stat. Răspunzând solicitării azere, partea moldovevească a exprimat disponibilitatea sa de a oferi expertiză privind lucrările de deminare.

Un subiect important al dialogului a fost interacțiunea Republicii Moldova și Azerbaijanului în cadrul organizațiilor internaționale și regionale, printre care și GUAM, prezidată anul acesta de Republica Moldova, având în vedere inclusiv susținerea reciprocă a suveranității și integrității teritoriale a ambelor țări.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău