La 22 de luni de la invadarea Ucrainei, Armata rusă mai are doar două arme care dau rezultate: Carnea de tun și atacurile aeriene

  • 25 Noiembrie 2023 16:15
La 22 de luni de la invadarea Ucrainei, Armata rusă mai are doar două arme care dau rezultate: Carnea de tun și atacurile aeriene

Forțele ruse au redus sau au oprit atacurile asupra punctelor fierbinți din Ucraina, cu excepția orașului Avdiivka, unde trupele ucrainene au reușit să reziste atacurilor continue, potrivit oficialilor militari. Luptele grele au fost reluate la Bahmut, în timp ce trupele ruse au lansat un „al treilea val” de atacuri asupra Avdiivka.

Vitalii Barabash, șeful administrației militare din Avdiivka, a subliniat că linia de apărare a orașului a rezistat fără să fie străpunsă timp de o lună și jumătate. El a evidențiat diferențele dintre cele trei valuri de atacuri, notând că ultimul implică o abordare din a patra direcție, dinspre Donețk, scrie Defense Romania. 

„În primul val, în general, defilau ca o paradă. Al doilea - coloanele au fost separate și au încercat să avanseze din cel puțin trei direcții. Acum, au deschis o a patra direcție - din partea Donețkului. Ei încearcă să întindă mai mult linia frontului”, a spus șeful administrației militare din Avdiivka.

Un alt comandant ucrainean a declarat pentru AFP că forțele ruse au lansat un „al treilea val” de atacuri asupra Avdiivka joi dimineață, cu scenariul standard în care militarii sunt trimiși ca niște ”zombi”  să ia cu asalt orașul.

De la începutul lunii octombrie, Moscova și-a angajat forțele în capturarea localității Avdiivka, iar la acea vreme mass-media rusă a vorbit pe larg despre succesele pe această linie, dar în ultimele săptămâni au menționat rar operațiuni militare în oraș.

Oficialii militari ucraineni au spus că forțele ruse au oprit operațiunile mai serioase în trei puncte de pe linia de luptă – Lîman, Zaporojie și Shahtarsk – deși au continuat să atace ocazional.

În timp ce trupele ruse continuă să atace Avdiivka, luptele intense au loc în apropierea Bahmutului, conform general locotenentului ucrainean Oleksandr Sirski, comandantul forțelor terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Rapoartele despre pătrunderea pușcașilor marini ucraineni pe malul estic al Niprului, lângă orașul Herson, sunt limitate.


Ucraina a declara la începutul acestei săptămâni că a ridicat poduri de pontoane și a mutat unele echipamente grele, dar hărțile care arată linia frontului sunt neschimbate în acea zonă. Ieri, partea ucraineană a raportat că a distrus vehicule blindate rusești în apropierea satului Krinki, pe care au spus anterior că l-au capturat, ceea ce înseamnă că linia nu s-a mișcat prea mult.

Se pare că armata rusă se pregătește pentru posibile atacuri aeriene de iarnă asupra rețelei energetice a Ucrainei. Cu toate acestea, oficialii de la Kiev afirmă că sunt pregătiți să apere această infrastructură în acest an.

Nataliya Humenyuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Sud al Ucrainei, a avertizat cu privire la potențialul folosirii de către Rusia a rachetelor Kalibr și Oniks, staționate în Crimeea, subliniind importanța pregătirii pentru amenințările terorii energetice. ”Acolo sunt concentrate rachete Kalibr, iar rachetele Oniks sunt lansate tot din peninsula Crimeea. Vorbim despre pregătirea a peste 800 de rachete pe care inamicul le va folosi pentru teroarea energetică”, a adăugat ea. 

Cu toate provocările, armata ucraineană continuă să provoace probleme forțelor ruse, utilizând cu succes atacuri precise cu rachete ghidate și drone în spatele liniilor inamice.

În ciuda inițialului său handicap în ceea ce privește tehnologia militară, armata ucraineană dispune acum de un număr în creștere de drone, așa cum arată atacurile de succes împotriva instalațiilor navale și a navelor din Crimeea. Gama de rachete ucrainene se extinde, de asemenea, după cum o demonstrează atacurile de succes asupra instalațiilor navale și a navelor din Crimeea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:7,72 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău