Kremlinul recurge la tactici de dezinformare și fonduri ilicite pentru a împiedica plebiscitul din Republica Moldova și a influența rezultatele alegerilor prezidențiale (Revista presei)

  • 30 Septembrie 10:39
Kremlinul recurge la tactici de dezinformare și fonduri ilicite pentru a împiedica plebiscitul din Republica Moldova și a influența rezultatele alegerilor prezidențiale (Revista presei)

Cine sunt vandalii care au aruncat cu vopsea pe clădirea Guvernului și ce legături au la Moscova, detaliază anticorupție.md. Polițiștii au reținut două persoane instruite la Moscova și achitate cu sume mari de bani pentru a vandaliza instituțiile statului din Republica Moldova, cu scop de destabilizare. Prima tentativă a avut săptămâna trecută, atunci când mai multe persoane au vandalizat sediul Ministerului Muncii. În jumătate de oră, aceleași acțiuni s-au petrecut și la Guvern.

Pentru vandalizarea clădirii Guvernului cei doi tineri au declarat că au primit 5000 de euro. Unul dintre aceștia declară că era și el responsabil de identificarea tinerilor, pentru ulterioara instruire la Moscova unde să le fie comunicate acțiunile care urmează în Republica Moldova, fiind achitați lunar fiecare cu câte 500 de Euro.

Anticorupție precizează că 13 dintre cele 20 de persoane care au mers la exerciții în Moscova au fost deja identificate de Poliție, inclusiv o persoană de 26 ani responsabilă de recrutarea tinerilor care mergeau în Federația Rusă.

În contextul alegerilor prezidențiale dar și a referendumului constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană, Kremlinul recurge la tactici de dezinformare și fonduri ilicite pentru a împiedica plebiscitul din Republica Moldova și a influența rezultatele alegerilor prezidențiale, a declarat pentru „Politico” Stanislav Secrieru, consilier al Președintelui Republicii Moldova în domeniul Apărării, Securității Naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate, scrie Moldpres și ZDG cu referire la Politico.

Consilierul pentru Securitate Națională a declarat pentru POLITICO că Rusia a început un „atac fără precedent” de tactici hibride împotriva fostei Republici Sovietice în perioada premergătoare votului național de luna viitoare privind aderarea la bloc. Potrivit lui Secrieru, președintele proeuropean Maia Sandu este ținta centrală a unui „blitz digital nerușinat” menit să delegitimeze legăturile tot mai strânse ale țării cu Occidentul.

Nicolae Negru remarcă în editorialul său din Ziarul Național că lui Volodimir Zelenski i s-a reproșat în SUA, din tabăra ex-președintelui și candidatului pentru un nou mandat prezidențial, Donald Trump, faptul că nu a capitulat de la bun început, că nu a făcut concesii teritoriale lui Putin, ca să obțină pacea și să preîntâmpine distrugerile enorme și pierderile de vieți omenești de până acum. Ideea capitulării Ucrainei a răsunat și la Budapesta, scrie publicistul. Nicolae Negru subliniază că  ceea ce nu înțeleg adepții capitulării, e că aceasta nu va opri războiul, ci, în cel mai bun caz, doar îl va amâna, așa cum, în 1938, cedarea unei părți (regiunea Sudeților) din teritoriul Cehoslovaciei nu l-a oprit pe Hitler, ci, dimpotrivă, l-a încurajat în acțiunile sale de lărgire a „spațiului vital” german. Putin nu se deosebește cu nimic de Hitler, demonstrând că nu pune niciun preț pe viața oamenilor, fie ucraineni, fie ruși, el dorește nu o parte, ci întregul teritoriu al statului „artificial” ucrainean și nu numai a celui ucrainean. Și teritoriul Republicii Moldova este inclus de politicienii ruși orbiți de revanșism în spațiul „Rusiei Sfinte” sau al „Rusiei Istorice” pe care sunt porniți să îl recucerească, atrage atenția Ziarul Național.

Veste bună pentru moldovenii care lucrează în Italia: Anii de muncă din R. Moldova ar putea fi luați în calcul la stabilirea pensiei!, anunță Ziarul Național.

Cetățenii R. Moldova care lucrează în Italia ar putea beneficia de pensii de limită de vârstă, pensii de dizabilitate, indemnizații de invaliditate și pensii de urmaș luând în considerare perioadele lucrate în ambele state.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale din Moldova, Alexei Buzu, și omologul său italian, Marina Elvira Calderone, au semnat săptămâna trecută o Declarație de Intenție pentru extinderea Acordului bilateral de securitate socială dintre cele două țări.

Prin acest angajament, miniștrii și-au declarat intenția să completeze Acordul cu o prevedere privind totalizarea perioadelor de contribuție, fapt ce ar permite ca la stabilirea pensiei sau a altor prestații, anii de muncă realizați în R. Moldova și Italia să fie recunoscuți și agregați, indiferent de țara în care s-a lucrat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:82 %
Vint:6,69 m/s
Tue
12
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău