Kremlinul dă de înțeles în mod direct, prin ministrul său de Externe, că nu respectă suveranitatea noastră de a decide asupra vectorului de dezvoltare (Revista Presei)

  • 03 Februarie 2023 09:44
Kremlinul dă de înțeles în mod direct, prin ministrul său de Externe, că nu respectă suveranitatea noastră de a decide asupra vectorului de dezvoltare (Revista Presei)

În Ziarul National, comentatorul politic Nicolae Negru scrie despre noile amenințări „cinice” ale Moscovei la adresa R. Moldova: „E o confirmare în plus că Rusia a devenit un pericol extraordinar, urgent pentru pacea și prosperitatea vecinilor săi, ale Europei întregi”, titrează publicația. Ultima declarație a ministrului rus de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov, la adresa R. Moldova, despre care a spus că poate deveni „următoarea Ucraină”, este una în stilul „cinic, nerușinat, mincinos” al „diplomației” ruse și în siajul campaniei propagandistice de tipul: „Noi nu am atacat Ucraina”, „Noi luptăm cu NATO, nu cu Ucraina”, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. „Lupul rus a ochit o altă victimă și se plânge că aceasta „îi tulbură apa”. Potrivit analistului politic, atunci când Lavrov vorbește despre formatul 5+2, „uită” să menționeze Ucraina, dar continuă să vorbească despre trupele ruse aflate ilegal pe teritoriul nostru ca despre „pacificatori”. E o nouă demonstrație de forță, de agresiune feroce, de sminteală, care nu mai miră pe nimeni, e o confirmare în plus, dacă mai era nevoie, că Rusia a devenit un pericol extraordinar, urgent pentru pacea și prosperitatea vecinilor săi, ale Europei întregi”, a explicat Nicolae Negru.

Totodată, analistul politic Veaceslav Berbeca a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL, cu referire la același subiect, că declarațiile lui Lavrov sunt o demonstrație a faptului că scopul Federației Ruse a fost și este de a menține R. Moldova în sfera sa de influență. „Kremlinul dă de înțeles în mod direct, prin ministrul său de Externe, că nu respectă suveranitatea noastră de a decide asupra vectorului de dezvoltare, care nu se pliază intereselor Moscovei”, a precizat Berbeca.

Portalul Zona de Securitate subliniază că „Separatismul va fi pedepsit penal. Parlamentul a votat în lectură finală noile modificări, Fiodor Gagauz – contra, observă în același timp publicația. Deputații au adoptat în lectură finală, în cadrul ședinței Parlamentului din 2 februarie, Proiectul de lege ce are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statului. În acest sens, a fost modificat Codul penal, pentru combaterea riscurilor și amenințărilor, generate de acțiunile informativ subversive ale serviciilor speciale străine în raport cu R. Moldova. „Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova”, anunță Parlamentul. Proiectul de lege a fost votat, în a doua lectură, de 60 de deputați, 5 s-au abținut, iar Fiodor Gagauz a votat contra. Gagauz face parte din fracțiunea Partidului Socialist, din 2006 este președinte al mișcării “Единая Гагаузия” ( „Găgăuzia Unită”), notează Zona de Securitate.

DW scrie că Ofițerii anticorupție investighează corupția de la „Moldovagaz”. Un raport de audit al Curții de Conturi a Republicii Moldova, vizând activitatea „Moldovagaz” (controlată de „Gazprom”), cu prejudicii uriașe pentru cetățeni, a ajuns pe masa procurorilor de la Chișinău.  Raportul de audit constată management defectuos, investiții nejustificate, achiziții prin intermediari cu achitarea unor adaosuri comerciale și de 200%.

Pe parcursul anilor, compania „Moldovagaz” a făcut mai multe încercări de a include în tariful pentru populație pierderile generate prin management defectuos, dar Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a reușit, de cele mai multe ori, să blocheze aceste tentative. Este vorba de achiziții dubioase prin intermediari, inclusiv de imobile, plăți salariale nejustificate, etc...amintește DW

În raportul făcut public, Curtea de Conturi a Republicii Moldova se referă parțial și la pretinsele datorii. Curtea constată că există elemente care ar arăta că datoria invocată de „Gazprom” ar fi una falsă. Nu au fost semnate acte de verificare a datoriilor în perioada 1994-1997 si 2005-2016, așa cum prevede Legea contabilității. Anume în aceste perioade au fost acumulate cele mai multe pretinse datorii. În plus, în 2008 au fost reevaluate activele și investițiile făcute de Guvernul Republicii Moldova în infrastructura de gaze la o valoare de 3,36 miliarde de lei (325 milioane USD la acea vreme). În mod normal, această sumă urma să fie considerată datorie către statul Republica Moldova, dar a fost trecută în capitalul propriu al întreprinderii „Moldovagaz”. „Această sumă colosală de 325 milioane USD, trebuie revendicată de stat”, consideră deputatul PAS, Radu Marian.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău