Kremlin | Revenirea la Declarația din 1956 referitor la Insulele Kurile nu înseamnă „returnarea automată” a unor teritorii

  • 19 Noiembrie 2018 09:27
Kremlin | Revenirea la Declarația din 1956 referitor la Insulele Kurile nu înseamnă „returnarea automată” a unor teritorii

Kremlinul a respins duminică orice 'acord separat' care ar prevedea o 'returnare automată' a unei părți din insulele Kurile, aflate sub jurisdicția Federației Ruse, dar revendicate de Japonia, un diferend pe care președintele rus Vladimir Putin și premierul nipon Shinzo Abe au anunțat săptămâna trecută că doresc să-l rezolve, conform agențiilor de presă AFP și TASS.

„În ultimele zile, am auzit o mulțime de raționamente și speculații politice potrivit cărora ar exista un fel de acord separat privind transferul unor insule și așa mai departe. Nu este cazul și nu poate fi', a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o declarație la televiziunea publică rusă Rossia-1.

Revenirea la formatul de negocieri în baza Declarației comune din 1956 privind încheierea unui tratat de pace cu Japonia nu înseamnă transferul automat al unor teritorii ruse părții japoneze, a insistat Peskov, în cadrul emisiunii săptămânale 'Moscova. Kremlin.Putin', adăugând că Rusia și Japonia, în problema Kurilelor, vor accepta un compromis care să nu contravină intereselor lor naționale, potrivit TASS.

Președintele rus Vladimir Putin și premierul nipon Shinzo Abe au convenit joi în Singapore să accelereze negocierile pentru a pune capăt în mod oficial conflictului dintre cele două țări care durează din 1945. Din această perspectivă, cei doi lideri au anunțat că doresc să readucă în discuție o declarație comună datând din 1956 care vizează transferul către Japonia a insulei Shikotan și a unei serii de mici insulițe nelocuite din lanțul Kurilelor de Sud cu condiția ca transferul lor efectiv să se producă după semnarea Tratatului de pace. Declarația a fost ratificată de ambele state la 8 decembrie 1956, amintește agenția de presă TASS.

'Putem oare spune că această (relansare a negocierilor) înseamnă o returnare automată a unor teritorii? Desigur, nu!', a adăugat Dmitri Peskov.

De cealaltă parte, Tokyo a asigurat prin vocea secretarului general al guvernului, Youshihide Suga, că în cazul în care Japoniei îi vor fi predate o parte din insulele Kurile, acolo nu vor fi instalate baze americane, conform newsru.com, care citează presa japoneză.

O dispută asupra celor patru insule vulcanice din Oceanul Pacific (Kunashiri, Shikotan, Habomai și Etorofu) - numite Insulele Kurile de către Rusia și Teritoriile de Nord de către Japonia - a constituit până acum principalul obstacol în calea semnării unui tratat de pace între cele două țări.

Tokyo consideră oficial că aceste patru insule anexate de URSS în urma conflictului din 1945 constituie o 'parte inerentă a teritoriului Japoniei'.

Or, declarația din 1956 nu menționează decât returnarea a două insule - Shikotan și Habomai - după semnarea tratatului de pace. Acest text a fost anulat de URSS în 1960 după semnarea unui tratat de cooperare între Tokyo și Washington, notează AFP.

Un purtător de cuvânt al diplomației japoneze a anunțat joi că premierul Shinzo Abe urmează să se deplaseze în Rusia 'la începutul anului viitor' pentru a continua negocierile. Luni, consilierul politic al Kremlinului, Iuri Ușakov, nu a confirmat pregătirea vizitei prim-ministrului japonez în ianuarie la Moscova, conform TASS.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău