Audierea comisarilor desemnați în comisiile de specialitate ale Parlamentului European (procedură)
-
30 Septembrie 2019 08:45
Conferința Președinților din Parlamentul European (PE) a stabilit, la 19 septembrie, audierea comisarilor desemnați în comisiile de specialitate ale PE, în intervalul 30 septembrie - 8 octombrie, potrivit https://www.europarl.europa.eu. O etapă prealabilă a audierilor propriu-zise în comisiile de specialitate este verificarea declarației de interese financiare a comisarilor desemnați de către Comisia Afaceri juridice (JURI), preluat de Agpres.
În cazul în care declarațiile de interese nu ridică nicio problemă, comisarii pot trece la etapa audierilor. Dacă se constată un conflict de interese, procedura se suspendă, Comisia venind, într-o primă fază, cu recomandări pentru soluționarea conflictului de interese, se arată în Regulamentul de procedură al PE.
Președintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat, la 10 septembrie 2019, lista comisarilor viitoarei Comisii, precum și portofoliile care le revin. Până la 30 septembrie, când încep audierile în comisiile de specialitate, Comisia JURI din PE verifică declarațiile de interese ale comisarilor desemnați.
La 15 octombrie, Conferința președinților de comisie din PE trimite toate rapoartele privind audierile Conferinței Președinților. Întreaga Comisie urmează să primească un vot final în PE (majoritate simplă), pe 23 octombrie, iar mandatul va fi exercitat începând cu 1 noiembrie.
***
Examinarea declarațiilor de interese financiare a comisarilor desemnați de către Comisia Afaceri juridice din PE (JURI)
Potrivit Anexei VI din Regulamentul de procedură al PE, Parlamentul se așteaptă la divulgarea în întregime de către comisarii desemnați a informațiilor privind interesele financiare ale acestora. În acest sens, înainte de audierile propriu-zise, declarațiile de interese ale comisarilor desemnați se trimit spre verificare comisiei competente pentru chestiuni juridice.
În această etapă prealabilă obligatorie, Comisia competentă pentru chestiuni juridice din PE verifică declarațiile de interese financiare, evaluează în ce măsură declarația comisarului desemnat este exactă și completă și stabiliește dacă este posibil să existe un conflict de interese. În cazul în care declarațiile de interese nu ridică nicio problemă, comisarii pot trece la etapa audierilor din comisiile de specialitate.
În cazul în care Comisia JURI constată că declarația de interese financiare a unui comisar desemnat conține informații incomplete sau contradictorii, solicită comisarului desemnat să furnizeze fără întârzieri informații suplimentare. De asemenea, comisia competentă pentru chestiuni juridice poate decide să-l invite pe comisarul desemnat la o discuție, se arată în Anexa VI din Regulamentul de procedură.
Dacă în Comisia JURI se constată un conflict de interese, atunci procedura desemnării se suspendă, iar comisia pregătește recomandări pentru soluționarea conflictului de interese: renunțarea la interesele financiare în cauză sau modificări ale portofoliului comisarului desemnat de către președintele Comisiei.
În ultimă instanță, dacă nu se găsește o soluție la conflictul de interese, Comisia competentă poate concluziona că acel comisar desemnat nu-și poate exercita funcțiile în conformitate cu tratatul și cu Codul de conduită.
Audierile propriu-zise
Președintele PE invită candidații desemnați de președintele ales al Comisiei și de Consiliu pentru posturile de comisar să se prezinte în fața diferitelor comisii sau organisme, în funcție de domeniul lor probabil de activitate (art. 118 din Regulamentul de procedură al PE).
Comisarul desemnat este invitat de comisia sau de comisiile competente să facă o declarație și să răspundă la întrebări. Audierile sunt organizate într-un mod care să permită comisarilor desemnați să divulge Parlamentului toate informațiile relevante, arată Regulamentul de procedură.
Comisarii pot fi audiați de una sau mai multe comisii, în funcție de specificul portofoliului pe care urmează să-l ocupe.
Potrivit Anexei VI din Regulamentul de procedură al PE, Parlamentul evaluează cunoștințele legate de portofoliul potențial, precum și abilitățile de comunicare ale comisarilor desemnați, acordând o atenție deosebită echilibrului de gen. Totodată, Parlamentul poate solicita toate informațiile relevante pentru luarea unei decizii cu privire la aptitudinile comisarilor desemnați.
Evaluarea în comisiile specializate ale PE cuprinde, pentru fiecare portofoliu, două etape: procedura scrisă, în cadrul căreia comisarul desemnat trebuie să ofere răspunsuri scrise la cinci întrebări puse de deputații europeni și o audiere de trei ore, în care candidatul susține un discurs de maximum 15 minute și răspunde la întrebări.
Audierile sunt transmise audio/video în direct, publicul și mass-media având acces gratuit la acestea.
Comisia responsabilă cu evaluarea trebuie să-și finalizeze evaluarea în 24 de ore de la audiere, având posibilitatea de a cere în scris alte informații.
Un raport de evaluare separat pentru fiecare comisar desemnat este trimis Conferinței Președinților de Comisie și Conferinței Președinților din PE. În cazul în care decide să nu ceară mai multe informații și în urma unui schimb de opinii, Conferința Președinților din PE declară audierile încheiate. În cazul unui rezultat negativ în privința uni candidat, acesta este retras din proces, iar procedura se reia.
Președintele Comisiei își prezintă echipa și prioritățile politice în cadrul unei ședințe plenare a PE. După o dezbatere, deputații europeni decid, cu majoritatea voturilor exprimate, dacă susțin sau nu noul colegiu de comisari pentru un mandat de cinci ani.
Sursa:Agerpres