Klaus Iohannis: România va susține deblocarea asistenței financiare a UE pentru R. Moldova

  • 02 Iulie 2019 09:44
Klaus Iohannis: România va susține deblocarea asistenței financiare a UE pentru R. Moldova

România e total implicată pentru a sprijini Republica Moldova în parcursul său european a declarat președintele român Klaus Iohannis în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o astăzi la Cotroceni cu premierul de la Chișinău Maia Sandu.

Klaus Iohannis a mai spus că România a fost, este și va fi cel mai constant și dedicat susținător al Rep. Moldova în mod direct și concret. Cei doi oficiali au vorbit despre proiectele comune și despre relațiile dintre Chișinău și București.

Președintele Klaus Iohannis a mai spus că România va susține deblocarea asistenței financiare a Uniunii Europene  pentru Rep. Moldova necesară investițiilor în reforme și trimiterea de experți europeni.

Totodată, am informat despre disponibilitatea României de a acorda asistență dedicată consolidării instituțiilor din R. Moldova. Administrația prezidențială a transmis deja Guvernului României propunerea de crearea a unui grup de experți din ministerele relevante care împreună cu experții din Guvernul de la Chișinău să identifice de urgență domeniile în care e nevoie de astfel de asistență și în baza acestui demers să fie demarat proiecte concrete. Din partea României a fost constituit acestui grup, doamna Sandu a răspuns pozitiv acestei propuneri. Am discutat despre importanța continuării proiectele bilaterale, mai a ales a celor strategice de interconectare energetică”, a spus Klaus Iohannis.

La rândul său, premierul de la Chișinău, Maia Sandu a declarat că Rep. Moldova are mare nevoie de sprijinul României.

Avem încrederea că România va rămâne alături în calitate de aliat de bază pentru cetățeni R. Moldova și în parcursul nostru european. Am solicitat sprijin și asistență din partea României. Guvernul își dorește să dezvolte proiecte comune cu România. Agenda europeană a RM e linia directoare dintre relațiile dintre RM și România”, a menționat Maia Sandu.

Maia Sandu a reiterat interesul pentru continuarea programelor de reabilitare a școlilor și grădinițelor, interconectarea energetică, a proiectelor în domeniul transportului și în cel al mediului.

Șefa executivului de la Chișinău se va mai întâlni, la București, cu premierul României, Viorica Dăncilă, precum și cu reprezentanți ai Parlamentului.

Împreună cu Maia Sandu la București se află și vicepremierul Andrei Năstase, ministru de interne, care urmează să aibă o întrevedere cu ministrul român de interne Carmen Dan.

După vizita întreprinsă la București, Maia Sandu va pleca la Bruxelles.  

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău