Klaus Iohannis și Donald Trump vor avea o declarație de presă comună la finalul convorbirilor de la Casa Albă

  • 09 Iunie 2017 09:38
Klaus Iohannis și Donald Trump vor avea o declarație de presă comună la finalul convorbirilor de la Casa Albă

Președintele României Klaus Iohannis și președintele SUA Donald Trump vor avea o declarație de presă comună după convorbirile de la Casa Albă.

Klaus Iohannis este  primul lider din Europa de Est care este primit de noul președinte american. Șeful statului român se află de mai multe zile în vizită în SUA, el întâlnindu-se deja cu șeful CIA și cu congresmani americani, iar întrevederea cu Trump va fi precedată de întâlnirea cu secretarul de Stat Rex Tillerson, scrie news.ro.

Klaus Iohannis va fi primit la Casa Albă de către Donald Trump la ora locală 14.00 (21.00, ora R. Moldova). După ce va semna în Cartea de Onoare, președintele român va avea convorbiri tete-à-tête cu Trump timp de zece minute. Ulterior, vor începe convorbirile oficiale care vor dura până la ora 15.05.

Declarația comună a celor doi președinți este programată la ora locală 14.45 (21.45 ora R.Moldova), plecarea de la Casa Albă urmând să aibă loc la 15.05.

Întâlnirea cu Trump va fi precedată de o întrevedere cu șeful diplomației americane, secretarul de Stat Rex Tillerson, întâlnire ce va avea loc la ora locală 12.40, la sediul Departamentului de Stat.

Convorbirile dintre Trump și Iohannis reprezintă finalul unei vizite prelungite a șefului statului român în Statele Unite ale Americii.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la Washington, că întâlnirea pe care o va avea vineri cu președintele SUA, Donald Trump, este ”extrem, extrem de importantă” și că, pe bună dreptate, lumea are așteptări mari, șeful statului român exprimându-și încrederea că întrevederea ca decurge foarte bine.

”Este o întâlnire extrem, extrem de importantă și, pe bună dreptate, lumea are așteptări mari. Eu îmi doresc foarte mult să avem un prim contact foarte bun cu președintele Trump. Vreau să îl conving ca împreună să facem parteneriatul mai solid, mai profund”, le-a declarat Klaus Iohannis jurnaliștilor.

Din agenda discuțiilor, președintele a menționat problemele de securitate pe flancul estic și probleme economice. ”Avem nevoie în continuare de investitori americani”, a spus Iohannis, precizând că va discuta cu președintele SUA și multe alte lucruri care sunt cu siguranță pe agendele lor.

Întrebat cum crede că va decurge întâlnirea cu Trump, președintele Iohannis a răspuns: ”Cu siguranță, va decurge foarte bine și sunt convins că vom reuși să abordăm punctele importante de pe agendele noastre”.

Vizita președintelui Klaus Iohannis în SUA a fost anunțată joi noapte. "Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va efectua în perioada 4-9 iunie a.c. o vizită în Statele Unite ale Americii. Elementul central al acestei vizite este constituit de întrevederea oficială a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, cu Președintele Statelor Unite ale Americii, domnul Donald J. Trump, în data de 9 iunie a.c", anunța un comunicat al Președinției, care preciza că întrevederea "va fi un excelent prilej pentru a discuta perspectivele de aprofundare și extindere a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite, pe toate palierele relevante, inclusiv în contextul în care în acest an se împlinesc 20 de ani de la lansarea acestuia".

Președintele Klaus Iohannis a primit, luni seara, la Washington, distincția Light Unto the Nations, oferită de Comitetul Evreiesc American, în semn de recunoaștere pentru impactul internațional important în domeniul păcii, securității, democrației, promovării valorilor umane. A fost primul eveniment la care șeful statului participă în cadrul vizitei sale în SUA.
 
"American Jewish Committee a evidențiat, în decizia de acordare a distincției, faptul că a hotărât onorarea Președintelui Klaus Iohannis pentru acțiunea sa de «lider dedicat întăririi democrației și a statului de drept în România, (…) pentru eforturile sale de a combate anti-semitismul și pentru a aprofunda legăturile dintre România și SUA, precum și între România și Israel». Acordarea acestei distincții a mai avut în vedere rolul țării noastre în cadrul Uniunii Europene și al dialogului transatlantic, în menținerea securității regionale și globale, dar și realizările recent încheiatei președinții-în-exercițiu române a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA)", informa Președinția.

Distincția a fost prezentată, cu ocazia unui moment special, în cadrul Forumului Global, World Leaders Plenary. La Forumul Global, care s-a desfășurat în perioada 4-6 iunie a.c., au luat parte peste 2.500 de participanți din 70 de țări. „Light Unto the Nations” a mai fost acordată unor lideri marcanți, cum ar fi Cancelarul german Angela Merkel, Președintele Franței Nicolas Sarkozy, Președintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton, precum și altor șefi de stat din Europa și America Latină.

În a doua zi a vizitei sale în Statele Unite ale Americii, Iohannis s-a întâlnit cu directorul CIA, Mike Pompeo, șefului statului român arătând că "România este un partener valoros pentru partea americană, în special datorită expertizei din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest și vecinătatea estică, inclusiv în ceea ce privește amenințările hibride de pe Flancul Estic al NATO".

Potrivit Administrației Prezidențiale, la întrevederea cu conducerea CIA președintele Iohannis a transmis "aprecierea pentru excelenta și complexa colaborare dintre CIA și partenerii de intelligence din România, bazată pe încredere, deschidere și sprijin reciproc în arii de expertiză specifice, aspect ce întărește și mai mult Parteneriatul Strategic dintre cele două țări". 

"Președintele României a asigurat că țara noastră înțelege ca, inclusiv prin servicii de intelligence, să acționeze ca un furnizor de securitate, pentru a contribui la eforturile internaționale pe linie de securitate. La rândul său, conducerea CIA a evidențiat aprecierea pentru nivelul excelent al cooperării cu partenerii de intelligence din România, care se regăsesc în topul serviciilor de informații din Europa cu care are relații agenția americană, din punct de vedere al nivelului de încredere și al consistenței activității derulate. Președintele Klaus Iohannis și directorul Mike Pompeo au avut, cu acest prilej, și un schimb de vederi pe teme politico-securitare de actualitate: combaterea terorismului (cu accent pe eradicarea Daesh în Siria/Irak), amenințarea balistică/nucleară nord-coreeană, solidaritatea transatlantică, precum și stabilizarea Afganistanului", transmitea Administrația Prezidențială.

De asemenea, în a doua zi a vizitei sale în SUA, Iohannis, a depus o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut de la Cimitirul Național Arlington. "Depunerea coroanei de către președintele României în cadrul unei ceremonii solemne a reprezentat un omagiu adus memoriei și eroismului personalului militar american angajat în susținerea, cu prețul vieții, a păcii, libertății și democrației în Europa și în întreaga lume și a marcat recunoașterea sacrificiului suprem al generațiilor de militari americani căzuți pe fronturile din cele două războaie mondiale și din alte conflicte", informa Administrația Prezidențială.
 
Klaus Iohannis a susținut, miercuri, o alocuțiune la dezbaterea ”Relevanța Parteneriatului Strategic România-SUA în actualul context internațional și de securitate”, organizată de Heritage Foundation la Washington, în care a afirmat că nu există pentru țările europene alternativă la NATO, această fiind cea mai de succes alianță militară din istorie. Referindu-se la Rusia, care "încearcă să își creeze propria sferă de influență prin forță", Iohannis a spus că este nevoie de dialog, dar "bazat pe o puternică descurajare".
 
”România a susținut o cooperare strânsă NATO-UE, pe baza complementarității. Nu există alternativă la cea mai puternică și de succes alianță din istorie. UE poate contribui semnificativ construirea de capabilități sprijinind cercetarea și dezvoltarea în zone precum securitatea cibernetică și energetică. O angajare mai substanțială a aliaților europeni în apărarea comună nu trebuie să ducă la slăbirea legăturii transatlantice”, a declarat Klaus Iohannis.
 
El a dat asigurări că România va contribui la dezvoltarea relației transatlantice pe care o consideră ”pilonul central pentru stabilitatea întregului sistem internațional”.

Președintele a subliniat că NATO are de înfruntat provocări în sudul și estul Alianței care trebuie rezolvate într-o manieră coordonată și coerentă. ”În est, Rusia încearcă să își creeze propria sferă de influență prin forță, prin invadarea Georgiei, anexarea ilegală a Crimeii și militarizarea sa puternică, agresiunea în Ucraina de est, manevre militare la granițele NATO și influență malignă din Balcani până în Europa de Vest. În acest context, avem nevoie de dialog cu Rusia, dar bazat pe o puternică descurajare”, a spus șeful statului, adăugând că acest lucru necesită nu doar unitate în interiorul Uniunii Europene, cât și în relația dintre SUA și UE. 

Totodată, președintele a evocat faptul că România și Statele Unite, după 20 de ani de parteneriat strategic, au avut și au în continuare o viziune comună în ce privește problemele majore de securitate internațională.

”Ca un aliat de încredere, România își face treaba. În acest an ne-am îndeplinit obiectivul (...) asumat sub auspiciile NATO, de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile de apărare. Acest lucru ne face primul aliat pentru a atinge această țintă în actualul mandat al Administrației SUA și al celui de-al 6-lea membru NATO care o face. Sunt fericit să menționez că aceasta a fost una dintre prioritățile de pe agenda mea, când am preluat funcția. Și a fost adoptată cu un sprijin politic unanim. Scopul nostru este de a menține nivelul minim de 2% pentru cel puțin un deceniu. Aceasta va permite României să continue programe majore de achiziție, extinzând potențialul cooperării pe termen lung și cu industria de apărare din SUA”, a afirmat Klaus Iohannis.

Joi, Iohannis s-a întâlnit cu o serie de membri ai Congresului american, pe opt dintre ei decorându-i cu Ordinul ”Steaua României” în grad de Comandor pentru meritele lor deosebite în consolidarea relațiilor româno-americane.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău