Klaus Iohannis: România are încă domenii cu performanțe slabe și procese nefinalizate

  • 01 Noiembrie 2016 11:02
Klaus Iohannis: România are încă domenii cu performanțe slabe și procese nefinalizate

România are încă domenii cu performanțe slabe și procese nefinalizate, a declarat marți președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, la evenimentul de aniversare a 25 de ani de parteneriat între Grupul Banca Mondială și România.

"Dincolo de încărcătura simbolică a acestui moment aniversar, trebuie să recunoaștem că avem încă domenii cu performanțe slabe și procese nefinalizate. Cu siguranță că puteam să valorificăm mai bine până la acest moment beneficiile ce decurg din statutul de membru al Uniunii Europene. Puteam să utilizăm mai bine asistența pe care instituții internaționale, precum Banca Mondială, ne-au furnizat-o. Parteneriatul dintre Grupul Băncii Mondiale și România este expresia unei colaborări ample, pe diverse domenii socio-economice, și, totodată, reflectă o evoluție complexă a rolului Băncii Mondiale în agenda de reformă a României", a spus Iohannis.

Potrivit șefului statului, continuarea reformelor este esențială dacă se dorește o dezvoltare sustenabilă și o economie care produce prosperitate pentru cetățeni.

El a arătat că reforma administrației publice și îmbunătățirea administrării fiscale sunt capitole importante în prioritățile României.

"Avem nevoie de o administrație eficientă, care să răspundă pe deplin nevoilor cetățenilor noștri. Apreciem contribuția pe care Banca Mondială o aduce la îmbunătățirea calității actului de guvernare în România. Combaterea sărăciei și promovarea unei creșteri incluzive reprezintă o altă prioritate a parteneriatului nostru cu Banca Mondială. Doar o Românie mai echitabilă și mai prosperă pentru toți românii poate fi o Românie mai puternică la nivel european și global. Mai mult decât atât, sectoare esențiale precum educația și sănătatea reprezintă nucleul unei Românii mai performante", a adăugat șeful statului.

Colaborarea cu Banca Mondială a adus beneficii reciproce, a mai arătat Iohannis.

"Mă bucură faptul că, de-a lungul acestor ani, am devenit un exemplu pentru alte țări în promovarea unor reforme, inclusiv în lupta anticorupție, iar Banca a preluat aceste experiențe de implementare pentru a le disemina în alte state", a afirmat el.

Șeful statului apreciază că parteneriatul cu Banca Mondială este unul de succes.

"Putem afirma fără tăgadă că este un parteneriat de succes care s-a dezvoltat în mod considerabil pe parcursul acestor ani. 25 de ani de activitate continuă a Băncii Mondiale în România nu este un lucru puțin. Banca Mondială a fost alături de România încă din perioada de tranziție la o economie de piață, a susținut eforturile noastre de aderare la UE, dar și agenda de post aderare și cea de convergență", a declarat Iohannis.

Șeful statului a subliniat că în 25 de ani România s-a transformat, făcând eforturi de modernizare și înscriindu-se pe o traiectorie pozitivă din punct de vedere economic.

"România este acum o democrație consolidată, fiind o sursă de stabilitate într-o regiune cu provocări complexe. Suntem un partener credibil, angajat în susținerea statului de drept, în apărarea libertăților fundamentale și în promovarea economiei de piață", a spus Iohannis.

El a vorbit și despre atașamentul României față de valorile europene.

Iohannis și-a exprimat speranța că implicarea Băncii Mondiale în România va continua prin dezvoltarea de noi proiecte de succes, astfel încât rezultatele parteneriatului să fie un model pentru alte țări în promovarea reformelor.

La eveniment participă premierul Dacian Cioloș și membri ai Cabinetului, consilieri ai președintelui Iohannis.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău