Klaus Iohannis: Prin invitarea Republicii Modova ca oaspete de onoare, Bookfest promovează unitatea de limbă și literatură

  • 29 Mai 15:47
Klaus Iohannis: Prin invitarea Republicii Modova ca oaspete de onoare, Bookfest promovează unitatea de limbă și literatură

Președintele Klaus Iohannis consideră că, prin invitarea Republicii Moldova ca oaspete de onoare, Bookfest București 2024 promovează unitatea de limbă și literatură, ca manifestare a unui spațiu cultural comun, transmite Agerpres.

,,Apreciez inițiativa Asociației Editorilor din România, care arată și prin acest eveniment că țara noastră este și va rămâne, pe toate planurile, susținătorul cel mai dedicat al parcursului european al Republicii Moldova, al aderării acesteia la spațiul de pace și prosperitate care este Uniunea Europeană”, a afirmat președintele României, în mesajul transmis la deschiderea Târgului de carte Bookfest, a cărui ediție, a XVII-a, se desfășoară sub înaltul său patronaj.

El și-a exprimat speranța că târgul va contribui la creșterea interesului publicului pentru carte, literatură și lectură.

,,Mă bucur să urez bun venit la București scriitorilor și editurilor din Republica Moldova, țară cu care împărtășim cultură și tradiții și care prețuiește cultivarea limbii române. Dialogul cultural creează punți care apropie popoarele și ajută statele să își consolideze colaborarea. Bookfest și-a clădit o reputație solidă ca agoră literară și profesională, unde autorii, editorii și traducătorii au avut ocazia să se întâlnească cu personalități ale culturii universale, iar cartea românească să devină mai bine cunoscută în lume”, a subliniat el.

Președintele a amintit și de aspirația Republicii Moldova de a face parte din Uniunea Europeană.

,,Cetățenii Republicii Moldova merită să se bucure de toate beneficiile apartenenței la marea familie europeană, ca o consecință firească a asumării valorilor democratice, care, în ciuda vicisitudinilor istoriei, au inspirat o creație literară contemporană originală și valoroasă, îmbogățind tezaurul nostru cultural comun și crescându-i prestigiul în Europa și în întreaga lume”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai punctat că ,,prin dezvoltarea relațiilor dintre edituri și a solidarității dintre creatorii și publicul de pe ambele maluri ale Prutului, Salonul Internațional de Carte Bookfest 2024 reprezintă o expresie importantă a legăturii noastre profunde cu Republica Moldova în această perioadă deosebit de grea”.

Motto-ul ediției din acest an a Bookfest, care se desfășoară până duminică, la Romexpo, este "Te cuprind", echivalentul, în Republica Moldova, al expresiei "Te îmbrățișez". 

Citiți și: Maia Sandu, mesaj la deschiderea salonului internațional de carte Bookfest: ,,Venim de acasă acasă, dinspre ai noștri spre ai noștri”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
25
Sat
26
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău