Maia Sandu, mesaj la deschiderea salonului internațional de carte Bookfest: ,,Venim de acasă acasă, dinspre ai noștri spre ai noștri”

  • 29 Mai 14:54
Maia Sandu, mesaj la deschiderea salonului internațional de carte Bookfest: ,,Venim de acasă acasă, dinspre ai noștri spre ai noștri”

Participarea Republicii Moldova în calitate de invitat de onoare al Salonului Internațional de carte Bookfest reprezintă un privilegiu, o imensă responsabilitate, dar și un prilej de mare mândrie, pentru că venim de acasă acasă, dinspre ai noștri spre ai noștri, uniți cu toții prin largile aripi ale limbii române, a transmis președintele Maia Sandu, potrivit Agerpres.

,,Cu mare emoție, dar și cu mare bucurie, salut deschiderea Salonului Internațional de carte Bookfest, cea mai frumoasă formă posibilă de celebrare a literaturii, a cunoașterii și a spiritului creativ uman. Pentru noi, cei din Republica Moldova, această ediție este de o semnificație copleșitoare, pentru că venim de acasă acasă, dinspre ai noștri spre ai noștri, uniți cu toții prin largile aripi ale limbii române. E un privilegiu, o imensă responsabilitate, dar și un prilej de mare mândrie pentru noi să fim în acest an invitați de onoare. Este un gest de o deosebită generozitate din partea României, un gest de solidaritate, de sprijin și de încredere, un gest care depășește limitele literaturii și ale industriei editoriale", a subliniat Maia Sandu, în mesajul prezentat consilierul prezidențial Angela Brașoveanu, transmite G4MEDIA.

Președinta Maia Sandu consideră că prezența la Bookfest a Republicii Moldova ca invitat de onoare ,,este un test al calității și o măsură a talentului, a efortului, dedicației și consecvenței pentru toți cei implicați în procesul de creare și promovare a cărții". "Și ei sunt mulți, autori, editori, redactori, corectori, designeri și ilustratori, tipografi, distribuitori, promotori, jurnaliști culturali, critici literari, manageri, profesori, bibliotecari și librari”, a completat ea.

Sandu a subliniat că ,,Bookfest, în ediția de București, precum și cel în ediția de Chișinău arată clar că, sub aspect cultural, granițele nu mai există”.

,,Funcționăm ca un tot întreg, ne influențăm reciproc și ne dezvoltăm împreună, ne deschidem larg brațele. Voi pentru a ne îmbrățișa, noi pentru a vă cuprinde. Căldura din ambele părți este aceeași. A fost cale lungă până aici și în istorie și în politică și în carte. Scriitorii șaptezeciști riscau dosare pentru lectura cărților în limba română, optzeciștii au dus o luptă acerbă pentru sincronizarea cu literatura de peste Prut, nouăzeciștii au beneficiat de primele burse ale statului român, formându-se ca scriitori la Cluj, București, Timișoara sau Iași. Douămiiștii și generațiile ulterioare s-au scăldat liberi la albia literaturii române fără să-i simtă malurile”, a punctat președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu și-a exprimat speranța că Republica Moldova și România se vor regăsi în ,,marea familie europeană”.

,,Sperăm cu toții că ne aflăm într-un punct în care nu există întoarcere, că vom fi toți, împreună, parte din marea familie europeană, parte a lumii libere, unde cărțile nu sunt arse pe rug și scriitorii nu putrezesc în gulaguri sau în tranșee, iar cetățenii de rând nu sunt băgați în închisoare pentru o foaie albă sau pentru cuvântul pace”, a mai transmis Maia Sandu.

Cea de-a XVII-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest s-a deschis miercuri la Romexpo, Republica Moldova fiind, în acest an invitatul de onoare al evenimentului. Sub sloganul ,,Te cuprind, Republica Moldova”, o expresie des întâlnită în vorbirea curentă din spațiul lingvistic și cultural de peste Prut, echivalentul sintagmei ,,te îmbrățișez”, țara invitată a pregătit aproximativ 40 de evenimente, de care se vor bucura cei care vor trece pragul Pavilionului B2.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
31,24
Nori împrăștiați
Umiditate:48 %
Vint:6,17 m/s
Sat
27
Sun
27
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău