Klaus Iohannis: Aderarea României la zona euro este un demers esențial

  • 26 Octombrie 2017 18:07
Klaus Iohannis: Aderarea României la zona euro este un demers esențial

Președintele Klaus Iohannis a subliniat joi că ”aderarea României la zona euro este un demers esențial” și că acest obiectiv este și o „ancoră pentru predictibilitatea și stabilitatea economiei”.

”În contextul dezideratului de convergență la nivel european, aderarea României la zona Euro este un demers esențial. Adoptarea monedei euro este proiectul politic, economic și instituțional la care România aspiră și pe care putem să-l transpunem în realitate.

Ferestrele de oportunitate trebuie valorificate. În acest sens, obiectivul de aderare la zona Euro cât mai repede posibil este, în egală măsură, și o ancoră pentru predictibilitatea și stabilitatea de care economia României are atâta nevoie.”, a declarat șeful statului în deschiderea conferinței ”10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană: de la coeziune la convergență”, organizat la BNR.

”La 10 ani de la aderare, România are nevoie în continuare de Uniunea Europeană, cum și Uniunea Europeană are nevoie de România.”, declarat șeful statului. 

”Ne propunem ca, în contextul marcării unei decade de la aderare, a Centenarului statului român modern în 2018 și a Președinției României a Consiliului Uniunii Europene în 2019, țara noastră să joace un rol activ în rândul statelor care susțin o Uniune puternică, eficientă, apropiată de cetățenii săi. Am reiterat acest angajament săptămâna trecută în cadrul Consiliul European de la Bruxelles, prilej cu care, împreună cu liderii europeni, am discutat o Agendă a Liderilor propusă de Președintele Donald Tusk. Acest document arată o schimbare de paradigmă în abordarea problematicii europene. Astfel, am trecut la o planificare strategică a discuțiilor și acțiunilor pe diferite teme de importanță majoră pentru viitorul Uniunii, față de o abordare mai degrabă reactivă pe care am avut-o până acum.”, a mai declarat președintele. Țara noastră va avea un rol important în acest proces de redinamizare a integrării europene, atât prin prisma priorităților Președinției noastre a Consiliului Uniunii, cât și prin ocazia de a găzdui un eveniment marcant din acest punct de vedere.  Este vorba despre Summitul informal care va avea loc la Sibiu, în 9 mai 2019, o dată simbolică pentru identitatea Uniunii Europene, și, implicit, a noastră. România este decisă să asigure succesul acestui Summit și concretizarea discuțiilor în rezultate pozitive pentru perspectivele de evoluție a Uniunii.”, a precizat Iohannis.

Sursa: Calea Europeană

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău