Kievul suspectează Rusia că ar fi instalat arme nucleare în Crimeea

  • 02 Octombrie 2018 11:05
Kievul suspectează Rusia că ar fi instalat arme nucleare în Crimeea

Ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, susține că există suspiciuni rezonabile că Rusia ar fi instalat arme nucleare în Crimeea anexată sau ar fi construit infrastructura necesară în acest sens.

Într-un interviu acordat televiziunii tătaro-crimeene ATR, șeful diplomației ucrainene a avertizat că "peninsula Crimeea a fost transformată într-o mare bază militară rusească". "Cu toate acestea, noi nu știm cu exactitate ce se află acolo (în Crimeea, n.red). Avem suspiciuni rezonabile că ar putea exista arme nucleare sau cel puțin o infrastructură pentru arme nucleare" - a remarcat Klimkin. În replică, deputatul rus Andrei Kozenko, reprezentant al Crimeii în Duma de Stat de la Moscova, a afirmat că "teama conducerii naziste a țării vecine este pe deplin justificată, deoarece Rusia are arme mult mai puternice decât orice altă țară".

Ucraina a renunțat la armele nucleare în 1994. Ulterior, Ucraina, Statele Unite, Rusia și Marea Britanie au semnat un memorandum (Memorandumul de la Budapesta, n.red) în care țările semnatare s-au angajat ca niciuna dintre ele să nu recurgă la constrangeri economice sau militare pentru a subordona statul ucrainean. Astfel, prin semnarea documentului respectiv, semnatarii au promis să protezeje Ucraina, în schimbul predării armelor nucleare.

Cu toate acestea, în 2014, Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea și a declanșat un război împotriva Ucrainei, susținând grupările separatiste din Donbas.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău