Kievul separă Rusia de Transnistria

  • 22 Mai 2015 10:29
Kievul separă Rusia de Transnistria

GAZETA WYBORCZA - Ucraina a rupt joi acordul de colaborare militară cu Rusia. În acest fel vrea să oblige Moscova să respecte acordul de la Minsk privind armistițiul.

”Anularea colaborării în sfera militară și de spionaj a avut loc de facto în martie anul trecut, când Rusia a anexat Crimeea. Adoptarea legilor de către Parlamentul ucrainean este o dovadă că în viitor nu vom vedea nici măcar șansa ipotetică a unei colaborări în acest domeniu cu statul care ne-a agresat" - acesta este comentariul lui Serhi Pașinski, șeful comisiei parlamentare pentru apărare națională, la cele cinci legi adoptate joi de Rada Supremă a Ucrainei, legi care revocă acordurile cu Rusia în domeniul armatei și spionajului.

Cele două acorduri importante au fost semnate acum 20 ani.

Primul - privind colaborarea militară - prevedea coordonarea dezvoltării forțelor armate ale celor două state, a sistemelor de comunicație și schimbul documentației tehnice, precum și colaborarea în domeniul transportului militar și al comunicației.

Al doilea - despre tranzitul armatei ruse prin teritoriul Ucrainei până în așa-zisa Transnistrie - reglementa principiile deplasării unităților armatei ruse în această enclavă nerecunoscută de restul lumii.
Alte acorduri priveau plata pentru tranzitul armatei pe teritoriul celuilalt stat și schimbul de informații de spionaj.

Anularea acordurilor reprezintă confirmarea stării de facto, pentru că de la anexarea Crimeii Ucraina a rupt colaborarea cu Rusia în sfera militară și în industria de apărare. Puternicele uzine din sudul și estul Ucrainei au furnizat rușilor părți importante pentru rachetele lor (Dnepropetrovsk), pentru elicoptere (Zaporoje), avioane (Zaporoje, Harkov), sateliți (Kiev) și nave (Mikolaev). Preluarea uzinelor ucrainene a fost unul din scopurile principale ale "Primăverii ruse", așa cum anul trecut a numit Kremlinul planul privind ocuparea de către armata sa a opt regiuni din Sud-Est.

Ruperea colaborării uzinelor ucrainene cu Rusia a provocat la început rezistența oligarhilor ucraineni, cărora le aparțin câteva din ele. Rezistența a fost înfrântă rapid, căci uzinele amenințate cu falimentul și cu concedierile în masă au primit ajutor de la guvern sub forma comenzilor pentru armata ucraineană. Guvernul le-a ajutat de asemenea să colaboreze cu parteneri occidentali (au fost semnate câteva acorduri comerciale și de cooperare pentru furnizarea producției ucrainene pe piețele externe). În felul acesta nicio uzină nu a fost închisă.

Ruperea colaborării industriei de apărare cu Ucraina a început să fie resimțită de Rusia, ale cărei uzine nu sunt în stare să înlocuiască producția partenerilor ucraineni. Dimensiunea acestui fenomen nu este cunoscută, cu toate că din sursele spionajului ucrainean se știe că criza a lovit în mod deosebit producția și repararea elicopterelor. Problema aceasta împreună cu sancțiunile occidentale și reducerea radicală a veniturilor din comerțul cu petrol și gaz obligă la o corectare fundamentală a uriașului plan de înarmare a armatei ruse până în anul 2020. Acest plan se dorea a fi proiectul fanion al lui Putin, care vrea să asigure Rusiei funcția de actor global, capabil să lanseze o provocare directă SUA.

Legile adoptate joi au importanță pentru soarta celor 3500 de soldați ruși staționați în Transnistria. "Închiderea spațiului terestru și aerian ne va crea probleme, dar Rusia nu va părăsi în mod cert Transnistria. Va trebui să ne gândim cum să procedăm în noua situație" - a declarat Vladimir Komoedov, președintele comisiei pentru apărare în Duma rusă de Stat.

Deciziile deputaților ucraineni constituie un element al măsurilor luate în ultimul timp de conducerea ucraineană, pentru a obliga Rusia să respecte acordul de armistițiu, încheiat în 12 februarie la Minsk. În ultimele zile, Kievul a dezvăluit capturarea a doi soldați din serviciile speciale ruse, care acum o săptămână au omorât lângă Lugansk un subofițer ucrainean.

Ucraina vrea ca în iulie UE să prelungească sancțiunile antiruse și ca "porumbeii" din administrația lui Barack Obama să nu facă comerț cu Kremlinul, obținând colaborarea Rusiei în problema programului iranian în schimbul respectării postulatelor ruse față de Ucraina. Moscova ar dori ca așa-zisele republici din Donețk și Lugansk să fie incluse ca unități autonome în componența Ucrainei, ceea ce ar ajuta Rusia să se amestece în politica internă ucraineană și să dicteze ucrainenilor voința sa.

Kievul nu este de acord cu acest lucru și vrea să oblige Rusia să îndeplinească condițiile principale din acordul de la Minsk, care sunt retragerea armatei și a echipamentului greu din Donbas, instituirea controlului Ucrainei pe acest teritoriu și închiderea graniței ruso-ucrainene.

Deciziile de joi ale parlamentului de la Kiev constituie noi argumente menite să-l oblige pe Putin să respecte condițiile pe care le-a semnat.

Articol de Miroslaw Czech
Traducerea: Maria Stanciu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău