Kievul protestează la Bruxelles și Varșovia împotriva restricțiilor la importurile de grâu ucrainean

  • 29 Aprilie 2023 17:59
Kievul protestează la Bruxelles și Varșovia împotriva restricțiilor la importurile de grâu ucrainean

Ministerul de externe de la Kiev a anunțat sâmbătă că a înaintat note de protest Poloniei și Uniunii Europene, apreciind că limitarea importurilor de grâu ucrainean este "categoric inacceptabilă", transmite Reuters. Ministrul de externe al Ucrainei, citat de dpa, a salutat însă acordul în această privință anunțat vineri de Comisia Europeană.

"Astfel de restricții, oricum ar fi justificate, nu respectă Acordul de Asociere între Ucraina și UE, nici principiile și normele pieței unice europene", susține ministerul de externe de la Kiev, scrie Digi24.

"Există motive legale depline pentru reluarea imediată a exporturilor de produse agricole ucrainene către Polonia, România, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, precum și pentru continuarea exporturilor neîngrădite către alte state membre ale UE", arată documentul, citat de Agerpres. 

Comisia Europeană a anunțat vineri că a ajuns la un acord cu cele cinci țări, dintre care patru limitaseră unele importuri agricole din Ucraina, pe motiv că perturbă piețele interne. România a reclamat de asemenea efectele afluxului de cereale ucrainene ieftine. 

"Am acționat pentru a răspunde îngrijorării fermierilor atât din statele europene vecine, cât și din Ucraina", a scris pe Twitter comisarul european pentru economie, Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei. 

El a anunțat că Polonia, Bulgaria, Slovacia și Ungarie vor retrage măsurile luate, iar pentru grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui Comisia va aplica în schimb "măsuri excepționale de salvgardare".  Acordul anunțat ar putea limita intrările produselor respective din Ucraina la cantitățile destinate tranzitului. Ministrul ucrainean de finanțe, Serhii Marcenko, a apreciat sâmbătă acordul.

Prezent la Stockholm, la o reuniune a omologilor săi din UE, el a spus că blocarea importurilor nu doar că ar dăuna țării sale, ci ar provoca suferințe teribile în Orientul Mijlociu și în Africa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău