Kievul protestează față de decizia tribunalului din Rusia de a prelungi arestul marinarilor capturați în Marea Azov

  • 16 Ianuarie 2019 12:54
Kievul protestează față de decizia tribunalului din Rusia de a prelungi arestul marinarilor capturați în Marea Azov

Ministerul Afacerilor Externe de la Kiev protestează față de decizia Tribunalului Lefortovo din Moscova de a lua până pe 24 aprilie măsura arestării preventive în cazul celor 24 de prizonieri de război ucraineni capturați ilegal în strâmtoarea Kerci, în timpul unui atac lansat de forțele ruse în luna noiembrie a anului trecut - scrie agenția RBC.

Potrivit MAE de la Kiev, procesul marinarilor este contrar dreptului internațional umanitar. "Regimul închis al ședinței de judecată indică faptul că cei de la Kremlin sunt pe deplin conștienți de ilegalitatea acestei farse judiciare" - se arată în declarația Ministerului ucrainean de Externe, instituția solicitând Rusiei să se comporte cu prizonierii de război din Ucraina în conformitate cu statutul acestora și să furnizeze Kievului rapoarte medicale privind starea de sănătate a marinarilor răniți și tratamentul aplicat acestora de către medicii ruși.

"Potrivit prevederilor Convenției de la Geneva din 1949 privitoare la tratamentul prizonierilor de război, cei 24 de soldați ucraineni capturați sunt prizonieri de război. Prin urmare, cerem Rusiei să aibă față de aceștia un comportament în deplină conformitate cu statutul lor și să le respecte drepturile în temeiul dreptului internațional umanitar" - se arată în declarația MAE ucrainean. Totodată, Ministerul de Externe de la Kiev mulțumește reprezentanților partenerilor internaționali care au fost prezenți în sala de judecată și cere condamnarea acțiunilor Rusiei și consolidarea presiunilor asupra Moscovei, în vederea eliberării marinarilor ucraineni. "Ucraina este recunoscătoare partenerilor noștri străini, ai căror reprezentanți au fost în sala de judecată pentru a-i sprijini pe militarii ucraineni. Apreciem această manifestare de solidaritate cu Ucraina și cu militarii ucraineni aflați în prizonierat" - mai menționează documentul.

Amintim că Tribunalul Lefortovo din Moscova a decis, miercuri, să prelungească până la 24 aprilie 2019 măsura arestării preventive în cazul a 24 de prizonieri de război ucraineni, acuzați că au traversat ilegal frontiera rusă. În luna noiembrie a anului trecut, forțele ruse de securitate au lansat un atac asupra a trei vase militare ucrainene aflate în Marea Azov. Forțele ruse au sechestrat navele și i-au capturat pe cei 24 de marinari ucraineni aflați la bord. Kievul acuză Rusia că a lansat un atac direct asupra Ucrainei și susține că marinarii reținuți sunt prizonieri de război.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16

Ultimele știri

Arhivă Radio Chișinău