Kievul e în căutarea unei noi alianțe de securitate, în timp ce Zelenski ''recunoaște'' că Ucraina nu poate adera la NATO

  • 15 Martie 2022 19:00
Kievul e în căutarea unei noi alianțe de securitate, în timp ce Zelenski ''recunoaște'' că Ucraina nu poate adera la NATO

Ucraina are nevoie de o nouă alianță în domeniul apărării din care să facă parte o țară ce dispune de arme nucleare, a apreciat marți secretarul Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare (SNBO), Aleksei Danilov, într-un interviu acordat pentru postul de radio Novoie Vremea din Kiev.

Tot marți, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că trebuie "recunoscut" că Ucraina nu poate adera la NATO într-o videoconferință cu liderii țărilor Joint Expeditionary Force, o coaliție militară condusă de Marea Britanie.

În interviu, Danilov a spus că o astfel de țară ar putea fi Marea Britanie. "Trebuie să avem de a face cu cei care împărtășesc aspirațiile democratice ale țărilor care ar urma să facă parte din această viitoare alianță", a adăugat el, conform Ukrainska Pravda, citată de Agerpres.

"Organismele internaționale, create după cel de-al Doilea Război Mondial, în genere nu răspund pentru nimic și nu fac nimic, acestea doar își 'exprimă profunda îngrijorare' față de unele lucruri... Noi astăzi ne confruntăm cu un război în deplinul înțeles al cuvântului. Avem deja aproape 100 de copii morți", a afirmat Danilov, adăugând că cei care se fac vinovați de aceasta trebuie să răspundă.

"Fără forță nu putem învinge agresorul. Suntem în putere să o facem, dar avem nevoie de ajutor, sunt țări care ne ajută în mod deschis... Le suntem foarte recunoscători, acestea vor fi cunoscute lumii întregi. Dar întreaga lume îi va cunoaște și pe cei care ne-au părăsit ca niște lași într-un moment dificil", a afirmat Danilov.

"Trebuie să recunoaștem" că Ucraina nu poate adera la NATO, a declarat marți președintele ucrainean Volodmir Zelenski, în timp ce acest dosar este unul dintre motivele invocate de Rusia pentru a-și justifica invazia în Ucraina, notează France Presse.

"Timp de ani am tot auzit că porțile sunt deschise, dar am auzit și că nu vom putea adera. Acesta este adevărul și trebuie să-l recunoaștem", a spus președintele ucrainean în cadrul unei videoconferințe cu liderii țărilor Joint Expeditionary Force, o coaliție militară condusă de Marea Britanie.

"Mă bucur că oamenii noștri încep să înțeleagă acest lucru și încep să se bazeze doar pe forțele lor", a adăugat el.

Totodată, Zelenski și-a exprimat regretul că NATO "pare ca hipnotizată de agresiunea rusă"și refuză să creeze o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

"Auzim argumente potrivit cărora 'al Treilea Război Mondial' s-ar putea declanșa dacă NATO ar închide cerul pentru avioanele rusești. De aceea, o zona umanitară aeriană nu a fost creată deasupra Ucrainei și de aceea rușii pot bombarda orașe și pot ucide oameni, arunca în aer spitale și școli", a deplâns el.

Președintele Zelenski și-a temperat deja poziția față de aderarea la NATO săptămâna trecută într-un interviu acordat canalului de televiziune american ABC.

"Referitor la NATO, mi-am temperat poziția cu privire la această problemă în urmă cu ceva timp, când am înțeles" că "NATO nu este pregătită să accepte Ucraina", a spus el în acest interviu din 8 martie.

Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, declară că dorește să i se garanteze că Kievul nu va intra niciodată în NATO, o alianță transatlantică creată pentru a proteja Europa de amenințarea URSS la începutul Războiului Rece și care apoi s-a extins treptat până la porțile Rusiei.

Înaintea anexării Crimeii în 2014 de către Rusia, care a orchestrat și conflictul din Donbas, estul Ucrainei, securitatea și suveranitatea Ucrainei era garantată prin Memorandumul de la Budapesta, un tratat internațional semnat la 5 decembrie 1994 între Ucraina, SUA, Marea Britanie și Rusia. Prin acest tratat, Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său care au fost transferate în Federația Rusă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:1,03 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău