Justiție echitabilă în Moldova Europeană. Ce obiective și-au trasat autoritățile pentru 2030

  • 25 Septembrie 2022 11:03
Justiție echitabilă în Moldova Europeană. Ce obiective și-au trasat autoritățile pentru 2030

Strategia națională de dezvoltare ”Moldova Europeană 2030” a fost aprobată, recent, de Cabinetul de miniștri. Documentul conține zece obiective generale, care trasează inclusiv prioritățile pentru edificarea unui sistem de justiție echitabil, incoruptibil și independent.

Astfel, potrivit Bizlaw.md, autoritățile se vor orienta spre:

  • dezvoltarea mecanismelor extrajudiciare de soluționare a litigiilor:
  • promovarea supremației legii și asigurarea accesului egal la justiție;
  • reducerea semnificativă a corupției în toate formele sale și edificarea unei justiții transparente și responsabile față de cetățeni.

Conform angajamentelor privind dezvoltarea durabilă, până în anul 2030 urmează să fie implementată următoarele ținte strategice:

  • promovarea supremației legii și asigurarea accesului egal la justiție pentru toate femeile, toți bărbații și copiii, în special a celor din grupurile vulnerabile;
  • reducerea semnificativă a corupției și mituirii în toate formele sale.

Ținând cont că accesul la instanțe uneori poate fi costisitor, iar împovărarea instanțelor cu cazuri duce la ineficiența acestora, va fi pus accent pe dezvoltarea și promovarea aplicării în practică a mecanismelor extrajudiciare care să asigure accesul echitabil la justiție. Organismele administrative extrajudiciare, precum cele de promovare a egalității și anti-discriminare, instituțiile pentru drepturile omului, Avocatul Poporului, autoritatea pentru protecția datelor cu caracter personal și altele pot facilita accesul la justiție prin furnizarea de modalități mai rapide de a obține repararea prejudiciului sau prin permiterea acțiunii colective.

Totodată, vor fi promovate intens și procedurile de soluționare alternativă a litigiilor, cum ar fi medierea și arbitrajul, care oferă alternative la accesul la justiție prin intermediul căilor judiciare ordinare. În acest fel va fi redusă presiunea asupra instanțelor de 57 judecată, iar reformarea sectorului justiției se va concentra pe consolidarea independenței, responsabilității, imparțialității, eficienței și transparenței sistemului judecătoresc și asigurarea accesului egal al oamenilor la actul de justiție.

Concomitent va fi aplicat principiul toleranței zero pentru manifestările de corupție, în special în justiție și administrația publică, cu scopul de a dezrădăcina corupția în toate formele sale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău