Justiția europeană confirmă suspendarea RT France; Kremlinul amenință cu represalii

  • 27 Iulie 16:42
Justiția europeană confirmă suspendarea RT France; Kremlinul amenință cu represalii

Justiția europeană a respins miercuri cererea canalului tv informațional RT France (ex-Russia Today), considerat un instrument de propagandă al Kremlinului, de a anula suspendarea difuzării sale decisă în cadrul sancțiunilor UE împotriva Moscovei, care a amenințat imediat cu represalii împotriva media occidentale, relatează AFP.

În decizia sa, împotriva căreia canalul televiziunii de stat ruse a anunțat că va face recurs, tribunalul UE argumentează că această "interdicție temporară" nu pune sub semnul întrebării libertatea de expresie "ca atare" contrar a ceea ce afirma media de stat rusă, sancționată după invadarea Ucrainei de către Rusia.

"Vom lua măsuri de presiune similare vizând media occidentale care lucrează la noi în țară", a reacționat în fața presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Nici noi nu le vom lăsa să lucreze în țara noastră", a adăugat el.

Acuzate că ar fi instrumente de "dezinformare" ale Kremlinului, canalele Sputnik și RT (inclusiv versiunea sa francofonă RT France) au fost interzise de la difuzare în UE începând cu 2 martie - pe televiziune ca și pe internet - în urma unui acord al Celor 27 de state membre la puțin timp după începerea războiului în Ucraina.

Situația franceză este specială pentru că, după suspendarea RT în Germania la sfârșitul anului 2021, Franța era singurul stat membru al UE care găzduia o filială a RT pe teritoriul său.

În decizia sa de miercuri, tribunalul a apreciat că "limitările libertății de expresie a RT France sunt proporționale, în măsura în care sunt adecvate și necesare cu obiectivele urmărite", adică împiedicarea "propagandei" în favoarea "agresiunii militare a Federației Ruse în Ucraina" în cursul "emisiunilor difuzate la televiziune și pe internet de media finanțate în întregime de statul rus".

Aceste măsuri "din moment ce sunt temporare și reversibile nu aduc o atingere disproporționată conținutului esențial al libertății de activitate a RT France".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,92
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,24 m/s
Fri
16
Sat
14
Sun
16
Mon
13
Tue
13
Arhivă Radio Chișinău