Jurnal.md | „Stoianoglo a lansat o fumigenă pentru a ascunde faptul că Plahotniuc, Platon și Șor nu sunt anunțați în căutare” (Revista presei)
-
21 Septembrie 2021 10:08
„Stoianoglo a lansat o fumigenă pentru a ascunde faptul că Plahotniuc, Platon și Șor nu sunt anunțați în căutare” – titrează jurnal.md, citând mai multe opinii exprimate la Jurnal TV, cu referire la ieșirea de ieri a procurorului general Alexandr Stoianoglo, care a venit cu propuneri de modificări legislative privind șoferii prinși băuți la volan.
„Trebuie să urmărim ce alte evenimente s-au întâmplat astăzi. Au fost cu titlu de a sustrage atenția de la alte probleme mai grave. Cunoșteau despre faptul că se va dezvălui faptul că Plahotniuc, Platon și Șor, de fapt, nu sunt anunțați în căutare internațională. Este și cazul Andronache căruia i-au fost înaintate învinuiri pentru dosarul miliardului”, a declarat deputatul PAS Lilian Carp, președinte al Comisiei Securitate națională. „Se creează impresia că PG ne atrage în acest război pe care îl are cu Președinția. S-a dorit să se arunce o fumigenă în societate, pentru a uita de alte probleme mult mai grave”, a comentat fostul deputat al Platformei DA, Chiril Moțpan. În opinia deputatului Primului Parlament al Republicii Moldova, Andrei Baștovoi, Stoianoglo trebuie să plece din funcție. „Procurorul general, în loc să ne prezinte realizările, e deja a doua oară când iese cu niște inițiative pe care putea să le prezinte purtătorul de cuvânt, nu ditamai procuror. Procurorul general, când iese în prim plan la rampă, trebuie să anunțe că a mai dat un tun, a mai deschis un dosar, a mai recuperat bani furați. El însă mimează un activism. E clar că trebuie să plece. Nu a reușit să curețe cel puțin cercul din jurul lui de procurori corupți”, a menționat Andrei Baștovoi.
Portalul Anticorupție.md publică un interviu video cu președinta Autorității Naționale de Integritate, Rodica Antoci, care a relatat că mai mulți funcționari de rang înalt, deputați, judecători și procurori se află în lista priorităților pentru ANI. Nu au scăpat de verificări nici fostul președinte Igor Dodon, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, și adjunctul său, Ruslan Popov. Nu întotdeauna, însă, aceste verificări se soldează cu rezultatul așteptat de cetățeni. Iar o parte din vină ar avea-o chiar inspectorii de integritate, care nu întotdeauna dau dovadă de curaj, după cum afirmă Rodica Antoci. Ea s-a arătat mulțumită de colaborarea instituției pe care o conduce cu instanțele judecătorești, ce nu poată să spună despre Procuratură și așteaptă mai mult curaj din partea procurorilor pentru o colaborate eficientă.
„Trebuie să facem tot posibilul să nu ajungem la instituirea unui lockdown în Republica Moldova”, a declarat ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, la TVR Moldova. Instituirea unui lockdown în Republica Moldova și mai ales în Chișinău, depinde de gradul de vaccinare a cetățenilor, de evoluția virusului, dar și de cum vor fi respectate măsurile împotriva coronavirusului, a subliniat ministrul, menționând că pentru a evita un asemenea scenariu, în Chișinău ar putea fi introdus certificatul verde de imunizare împotriva COVID-19. „Cel mai rău lucru ar fi ca să ajungem în situația de lockdown, de aceea trebuie să facem tot posibilul să nu ajungem la această situație. Tocmai de aceea sunt necesare anumite măsuri, un pic mai restrictive, dar să permită evitarea lockdown-ului. Conteză procentul populației care este vaccinată, contează restricțiile care se vor lua în anumite regiuni diferențiate pentru zone cu cod roșu, galben, portocaliu. Evident că luăm în considerare un lockdown, discutăm toate scenariile și contează și cât va fi durata acestui lockdown”, a subliniat ministrul Economiei.
În tableta sa pentru Europa Liberă, scriitorul Iulian Ciocan se referă la interviul oferit pentru Ziarul de Gardă, de către șeful Secției Reanimare de la Institutul de Medicină Urgentă, care a afirmat că nunțile și cumetriile moldovenilor livrează mulți pacienți: „La un moment dat, jumătate dintre pacienții din secția Reanimare Covid erau veniți de la nunți organizate de moldoveni…”, spunea acesta. „Pe de o parte, avem niște restricții recente legate de spectacole, concerte, festivaluri, de teatre, cluburi de noapte și ringuri de dans. E nevoie acum de certificate de vaccinare sau de teste negative, dar, pe de altă parte, nu există un mesaj clar legat de nunți și cumetrii. E ca și cum ar exista jumătăți de măsură: avem și rigori, dar îi și lăsăm pe oameni să organizeze nunți și cumetrii”, atenționează autorul, care își întitulează articolul de opinie ”Cumetria în era Covidului”.
Cotidianul notează că Platforma DA consideră că guvernarea PAS este obligată să participe la negocieri cu rușii de la Gazprom, deoarece peste 35% din acțiunile Moldovagaz aparțin Guvernului Moldovei. Astfel, în urma unor negocieri bilaterale cu prezentarea argumentelor necesare poate fi prevenită explozia prețului la gaze și creșterea tarifelor la agentul termic. Platforma DA susține că la masa negocierilor cu concernul rus, controlat de Guvernul Federației Ruse, trebuie să fie adusă în discuție și datoria de aproximativ 7 miliarde de dolari a Transnistriei pentru gaz, ce include energia electrică procurată de la termocentrala transnistreană, produsă din gazul neachitat, precum și alte facilități economice pentru regiunea transnistreană, obținute în detrimentul intereselor R. Moldova. Platforma DA consideră că demnitarii implicați în negocieri trebuie să aibă de această dată, în cadrul tratativelor cu partea rusă, o poziție verticală, și nu una marcată de subordonare, așa cum s-a întâmplat în perioada guvernării lui Dodon.