Jurnal.md | Mărturiile rudelor persoanei decedate de COVID-19; „Veniți cu sicriul, v-o dăm împachetată în sac (Revista presei)
-
19 Martie 2020 09:18
Revista presei - 19 martie.
Jurnal.md publică „Mărturiile rudelor persoanei decedate de COVID-19; „Veniți cu sicriul, v-o dăm împachetată în sac” – titrează publicația. „Femeia de 61 de ani care a decedat din cauza noul tip de coronavirus este din satul Bălceana, raionul Hâncești, sat care se află în carantină. Soțul victimei este infectat și se află la spital, la fel ca și alte rude, iar mai mulți consăteni sunt izolați la domiciliu. Primarul susține că abia de a găsit niște bărbați care să sape groapa și că „doar mortul poate intra în sat”. Femeia decedată a revenit din Italia pe 3 martie ca să-l pomenească pe feciorul său, decedat acum trei ani. Ea aceasta urmează să fie înmormântată lângă copilul său”, scrie Jurnal.md.
„Se tem de coronavirus, dar și mai tare se tem de sărăcie și foamete, titrează aceeași publicație. Astfel peste 50 de pensionari au trecut pragul Oficiului Poștal, din Văsieni, Ialoveni, localitate care a fost scurtcircuitată de informația că aici a fost înregistrat un caz de coronavirus, alte 29 de persoane, venite de peste hotare pe parcursul ultimelor două săptămâni, sunt în carantină la domiciliu. În pofida acestui fapt, pensionarii, îmbodoliți în fulare și baticuri în loc de măști, au mers spre Oficiul Poștal.
„Pe timp de pandemie, Igor Dodon i-a decorat pe șefii SIS și CNA cu grad special de general-maior, mai scrie Jurnal.md.
Referindu-se la instituirea stării de urgență Vlad Țurcanu scrie pe portalul Podul.ro că „tentația lui Igor Dodon, dacă nu chiar planul său premeditat, va fi să sporească dependența de stat a cetățenilor care vor rămâne în perioada următoare fără surse de existență, ca urmare a regimului special instituit. Printre aceștia se vor număra, de exemplu, comercianții cu amănuntul, nemaivorbind de categoriile de persoane aflate tradițional la limita subzistenței, care vor fi nevoite să suporte un nou șoc social. Când acești oameni vor rămâne fără mijloace elementare de întreținere, vor apărea de după colț vânătorii de voturi ai lui Dodon și el însuși, pentru a-i îmblânzi cu pomeni electorale. El va decide atunci în mod discreționar pe cine să miluiască și pe cine să lase să se zbată mai departe în sărăcie și disperare, comentează autorul. El amintește că există motive întemeiate să se creadă că Dodon și gruparea sa vor profita cel puțin în scop electoral de prerogativele speciale pe care și le-au acordat pentru o perioadă de două luni. La fel de tentant pentru el va fi să restrângă libertățile civile și drepturile opoziției. Este riscant pentru societatea moldovenească să-i ofere lui Dodon un asemenea cec în alb, rezumă Vlad Țurcanu. Starea de urgență implică nu numai puteri suplimentare, ci și un grad înalt de responsabilitate, bună credință și discernământ, calități de care nu poate fi bănuit ocupantul fotoliul de președinte. Crescut în umbra unor personaje cu reflexe autoritare ca Voronin și Plahotniuc și fiind fascinat de puterea absolută a liderului de la Kremlin, Dodon doarme și visează cum să ajungă și el stăpân absolut peste săraca republică”.
„Stare de urgență sau teren legal pentru Dodon de a institui un regim autoritar? – o întrebare pusă și de jurnalistul Vitalie Călugăreanu într-un articol pentru DW. Autorul observă că Dodon e peste tot și că pe acest fundal au apărut temeri că puterea va îndrăzni să profite de starea de urgență pentru a se fortifica prin măsuri autoritare, mai ales că votul pentru instituirea stării de urgență a fost precedat de modificarea legislației privind regimul stării de urgență, de asediu sau de război și extinse atribuțiile Comisiei pentru Situații Excepționale, Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale și ale Ministerului Afacerilor Interne, pe durata stării de urgență”.
Ziarul de Gardă reține anunțul lui Dodon că sunt pregătite penalități pentru știrile false. Directorul Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei, subliniază că un mecanism contra luptei cu fenomenul de „fake news” este necesar, dar atenționează că acesta ar putea fi utilizat inclusiv împotriva presei incomode guvernării. Expertul a amintit că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, al cărui lider informal este Igor Dodon, a fost beneficiar al știrilor false. „Această stare de urgență începe să fie folosită pentru diverse acțiuni care, cu siguranță, nu prea se încadrează în spiritul democrației”, atenționează directorul Asociației Presei Independente. El și-a exprimat temerea că „această stare de urgență va fi utilizată abuziv și nimeni nu ne garantează că sub pretextul distribuirii unor știri false să nu fie blocate anumite surse care sunt critice în adresa guvernării”.