Jurnal.md / Anatol Țăranu, despre la dosarul „Energocom”: „Cred că Dodon va fugi din Republica Moldova” ( Revista presei)
-
30 Decembrie 2021 09:39
Jurnal.md se referă la dosarul „Energocom”: „Cred că Dodon va fugi din Republica Moldova”, titrează publicația citându-l pe comentatorul politic, Anatol Țăranu. El este convins că președintele de onoare al socialiștilor, Igor Dodon, s-a lăsat de deputăție pentru a-și croi o cale care i-ar permite să plece din Republica Moldova. „ Are o coadă atât de lungă de încălcări și de crime, că nu are cum să nu stea la pușcărie. El nu în zadar a plecat din Parlament, și-a făcut un motiv, că merge la Moscova, că are obligațiuni”, a spus Anatol Țăranu. Comentatorul politic a amintit de dosarul „Kuliok” și de privatizarea frauduloasă a hotelului „Codru” care a avut loc cu implicarea lui Dodon. „Cetățenii ar trebui să înțeleagă că vor muri în sărăcie și mizerie atâta timp cât astfel de politicieni colindă scena politică moldovenească”, a punctat Anatol Țăranu, citat de Jurnal.md.
Ziarul Național notează că în privința lui Igor Dodon a fost aplicată măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală. Procuratura subliniază că bănuiala adusă lui Igor Dodon este legată de activitatea acestuia din perioada anilor 2008 - 2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului în Guvernul condus de Zinaida Greceanîi. Mai exact, din poziția pe care o avea la acel moment, Dodon a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008, a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru R. Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%. Urmare a acțiunilor nominalizate, statului i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de aproximativ 12 mil. de dolari, care au fost transferați ulterior pe conturile unor companii off-shore, notează Ziarul Național.
La șase luni după ce ZdG a publicat seria de articole despre „Hoții de păduri”, în carierele majorității persoanelor vizate au survenit schimbări, constată publicația. Pădurarul care a vorbit despre ilegalitățile din sistem a fost acționat în judecată de către unul dintre cei pe care i-a acuzat. Două dintre persoanele vizate în articole au acționat în judecată și ZdG. În luna octombrie, la scurt timp după schimbarea guvernării, Dumitru Cojocaru, directorul Moldsilva s-a pensionat, la fel ca și președintele Judecătoriei Hâncești, și el vizat în articole. În schimb, Valeriu Merzâncu, unul dintre „eroii” din „Hoții de păduri”, a fost restabilit în funcția deținută anterior, cea de șef al Ocolului Silvic Bujor. Dar, la scurt timp, el a fost suspendat, iar ulterior demis din funcție pentru alte încălcări depistate în activitatea sa. Gheorghe Buhnă, tânărul pădurar care a deconspirat ilegalitățile comise de Valeriu Merzâncu, a revenit, în luna decembrie, în silvicultură, după ce a câștigat concursul pentru funcția de pădurar, scrie Ziarul de Gardă, care a investigat această temă.
În privința dosarului transnistrean, Newsmaker titrează că Tiraspolul intenționează să limiteze termenul de acțiune al Deciziei protocolare privind utilizarea terenurilor agricole, până în data de 30 iunie 2022.
Anul politic 2021 se încheie cu o criză geopolitică acută din jurul Ucrainei, iar punctul nevralgic al Republicii Moldova din perspectiva unor înțelegeri internaționale multidimensionale se prezintă în formula conflictului transnistrean, atenționează expertul Anatol Țăranu într-o analiză pentru IPN. În caz dacă planul Putin de detensionare a crizei din jurul Ucrainei prinde contur real, pe Republica Moldova o paște pericolul rămânerii în interiorul zonei demarcate de așa numitele linii roșii a influenței geopolitice ruse. Deci, luați de o mână cu planul Putin pentru toată zona geopolitică în ansamblu, va veni și planul Kozak pentru soluționarea conflictului transnistrean, respins în trecut de către Chișinăul oficial, scrie autorul.