Jurnalista rusă Maria Ponomarenko, condamnată la șase ani de închisoare pentru o postare despre bombardarea teatrului din Mariupol

  • 15 Februarie 2023 09:13
Jurnalista rusă Maria Ponomarenko, condamnată la șase ani de închisoare pentru o postare despre bombardarea teatrului din Mariupol

Maria Ponomarenko, o jurnalistă din Siberia, a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru că a postat pe rețelele de socializare despre atacul asupra teatrului dramatic din Mariupol. În plus, i s-a interzis să se angajeze în activități jurnalistice timp de cinci ani, transmite BBC.

Un tribunal din Barnaul a declarat-o vinovată pe ziarista RusNews de „distribuirea de informații false despre armata rusă” (partea 2 a articolului 207.3 din Codul penal al Federației Ruse). Informația privind verdictul Mariei Ponomarenko a fost confirmată de publicația unde lucra, precum și de avocatul acesteia, scrie G4Media.

Procuratura ceruse condamnarea lui Ponomarenko la nouă ani de închisoare.

În ultimul său discurs, Ponomarenko a declarat că nu se bazează pe clemență, dar că nu se consideră o infractoare.

Ponomarenko a fost reținută în aprilie 2022.

Ea a fost acuzată că a „răspândit falsuri” despre armata rusă din cauza postării sale pe canalul Telegram „No Censorship”, care vorbea despre moartea oamenilor ascunși în Teatrul Dramatic din Mariupol. Potrivit Novaya Gazeta – Europa, acest canal are aproximativ 1.600 de abonați.

Rusia a negat în mod repetat că a lovit teatrul. Investigații OSCE și Amnesty International au concluzionat că teatrul, unde se ascundeau sute de civili, a fost distrus din cauza unui atac aerian rusesc.

Ponomarenko a fost reținută și trimisă într-un centru de detenție preventivă în aprilie 2022, iar în noiembrie a fost eliberată în arest la domiciliu în apartamentul fostului ei soț.

La sfârșitul lunii ianuarie, jurnalista a fost plasată din nou în arest. În noaptea de 27 ianuarie, Ponomarenko s-a certat cu bărbatul și a plecat de acasă la poliție, după care a fost trimisă din nou într-un centru de detenție preventivă. Spre deosebire de soția sa, fostul soț, potrivit presei, susține invazia Ucrainei.

Anterior, politicienii Aleksei Gorinov și Ilia Iashin (declarat „agent străin”) au fost trimiși în colonie penitenciară în temeiul articolului aceluiași articol. Gorinov a fost condamnat la șapte ani de închisoare, iar Iashin la opt ani și jumătate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:0,51 m/s
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău