Jurnal TV: Victor Novak este a doua identitate a lui Vlad Plahotniuc, în R. Moldova (Revista presei)

  • 26 Noiembrie 2019 09:46
Jurnal TV: Victor Novak este a doua identitate a lui Vlad Plahotniuc, în R. Moldova (Revista presei)

Revista presei din 26 noiembrie 2019

Nicolae Negru scrie în Ziarul Național despre provocările care stau în fața președintelui României, Klaus Iohannis, după realegerea lui în funcție. ”Printre acestea e și soarta Republicii Moldova, temă care de altfel nu s-a regăsit în dezbaterile electorale recente. De dragul adevărului, trebuie să constatăm că România nu este absentă, ci, dimpotrivă, tot mai prezentă în Republica Moldova, dar nu suficient de prezentă. „Să fie lăsați moldovenii să-și decidă ei înșiși soarta!”, e apelul pe care îl auzim, uneori, la Chișinău, venind de peste Prut. În aparență, e corect, e democratic. În realitate, dacă nu sunt naive, apelurile de acest fel sunt perfide, rău intenționate. Căci lipsa României dincoace de Prut nu înseamnă și lipsa altor actori interesați de Republica Moldova. Și nu e vorba numai de Rusia. Acești actori nu vin să afle și nu așteaptă decizia noastră, ei vin să ne „vândă” decizia lor. Tot mai mulți basarabeni înțeleg că, fără ajutorul României, nu vom fi lăsați, nu vom putea să ne decidem soarta de sine stătător”.

Site-ul televiziunii Jurnal TV scrie că Victor Novak ar fi cea de-a doua identitate pe care fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc ar fi obținut-o în Republica Moldova, profitând de influența pe care o avea asupra instituțiilor statului. Dezvăluirile au fost făcute la „Secretele Puterii” de moderatorul emisiunii, Alex Cozer. Invitatul emisiunii, fostul premier și noul lider al PDM Pavel Filip, a negat însă că ar fi știut ceva despre a doua identitate a lui Plahotniuc. Procuratura Anticorupție a confirmat că la 29 octombrie a pornit o cauză penală pe faptul obținerii de către Vladimir Plahotniuc al celui de-al doilea pașaport al Republicii Moldova.

Cotidianul notează că vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a menționat că deține și el informația, „pe surse”, că a doua identitate a lui Vladimir Plahotniuc în Republica Moldova ar fi Victor Novak. „Așa auzisem și eu pe surse confirm”, a comentat Popșoi.

Multe materiale care se refereau la interceptarea și filarea diferitor persoane – activiști civici, jurnaliști, susținători ai opoziției, despre care a anunțat recent deputatul Chiril Moțpan, ar fi fost distruse pentru a lichida dovezile. Declarația a fost făcută la TV8 de către fostul șef al Direcției nr.6 Protecția Martorilor din cadrul Inspectoratului Național de Investigații, Anatolie Macovei. Potrivit lui, ordinul de a fi distruse materialele respective a fost dată în cadrul unei subdiviziuni a Ministerului Afacerilor Interne, după ce fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc a anunțat că părăsește țara, iar despre această distrugere ar fi știut fostul ministru de interne Andrei Năstase, transmite IPN.

Potrivit lui Anatolie Macovei fiecare dintre persoanele interceptate era selectată din același sediu de afaceri al lui Vladimir Plahotniuc -  GBC, cu scopul de a depista, dacă persanele respective aveau o activitate care ar încălca legea pentru a fi trași la răspundere sau de a truca comportamentul și declarațiile acestora în scopul de a se inventa o activitate ilegală care ar fi dus la urmărirea penală.

”Lacul sărat de la Cahul, rămas în paragină, deși în el s-au investit 11 milioane de lei”, titrează Moldova Curată. ”Lacul este pe jumătate amenajat, însă în el nu există apa minerală promisă, ci apă de ploaie și crește stuf. Locul degradează cu fiecare zi. Proiectul în care s-au investit milioane de lei a fost compromis de interese, pe alocuri de corupție, și de incompetență. Deși ADR Sud a fost gestionara banilor și a proiectului, astăzi nimeni nu își asumă responsabilitatea pentru starea în care se află Lacul, iar Maria Culeșov, directoarea ADR Sud, spune că Agenția a făcut totul ce a depins de ea, dar că a fost greu, de parcă… duhurile rele s-ar fi opus. Primăria și Consiliul Raional Cahul caută acum soluții (cel puțin așa declară) să pornească lucrurile din punctul mort și să facă, totuși, Lacul, funcțional”.

Șantierul - monstru de la Rezina care a înghițit 72 milioane de lei”, publică Anticorupție.md o investigație a ziarului Cuvântul de la Rezina. Construcția Complexului sportiv din Rezina, proiect estimat inițial la 72 milioane de lei, ulterior la 100 mln de lei, a fost prezentat ca o mare realizare a președintei raionului, Eleonora Graur, tot ea și vicepreședintă a Partidului Democrat. Vorbim, de fapt, de o cifră ireală pentru bugetul raionului Rezina, care, fusese aprobat la venituri și cheltuieli, de aproape 105 mln lei. Locuitorii din Rezina cred că noul Complex sportiv este încă un obiect de spălare și deturnare a banilor publici în scopuri personale și de grup.

„Judecătorii sunt puternici prin statutul lor și nu au nevoie de relații cu politicienii sau cu oameni de afaceri ca să devină puternici”, declară Viorica Puică, magistrată la Judecătoria Chișinău, într-un interviu pentru Ziarul de Gardă. ”Toate Guvernele care s-au perindat la putere au încercat, sub diferite forme, să ia sub control sistemul judecătoresc și procuratura, invocând că sunt probleme de corupție, de control din partea politicienilor oponenți, ilegalități. Ei consideră că, anume prin implicarea lor, lucrurile se pot schimba în bine. Absolut greșit. De o justiție reformată le este frică celor care neglijează legea, care sunt corupți, care activează ilegal și folosesc în activitățile lor procurorii și judecătorii corupți și vulnerabili”, subliniază judecătoarea Viorica Puică.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău