Jurnal TV | Maia Sandu: „Cetățenii au reușit să schimbe fața clasei politice. Astăzi, după tare multă vreme, avem la conducerea țării oameni care sunt cinstiți, care nu fură” (Revista presei)

  • 18 Noiembrie 2021 09:40
Jurnal TV | Maia Sandu: „Cetățenii au reușit să schimbe fața clasei politice. Astăzi, după tare multă vreme, avem la conducerea țării oameni care sunt cinstiți, care nu fură” (Revista presei)

Președinta Maia Sandu afirmă că la un an de la câștigarea alegerilor prezidențiale a reușit să alunge de la putere politicienii corupți și să aducă la guvernare oameni cinstiți. Declarațiile au fost făcute la Jurnal TV, citate de jurnal.md. „Eu am creat condiții, iar cetățenii au reușit să alunge din clasa politică, de la putere tare mulți politicieni corupți. Aceasta cred că este o realizare importantă a noastră, nu zic că a mea. Cetățenii au reușit să schimbe fața clasei politice. Astăzi, după tare multă vreme, avem la conducerea țării oameni care sunt cinstiți, care nu fură. Asta nu înseamnă că nu mai avem corupție, dar înseamnă că această corupție nu mai este tolerată, programată, protejată de conducerea țării, așa cum s-a întâmplat, din păcate, foarte mulți ani”, a declarat Maia Sandu. Totodată, ea a vorbit și despre nereușitele de până acum. „Mi-am dorit să avansăm mai repede pe reforma justiției. Speram ca până la sfârșitul acestui an să avem în aplicarea Legea cu privire la evaluarea externă extraordinară a judecătorilor și procurorilor. Acum este clar că această lege va fi aprobată în următoarele două, trei luni. Se discută în continuare cu Comisia de la Veneția și Consiliul Europei, nu ne putem mișca chiar așa de repede. Pe lupta împotriva corupției mi-aș fi dorit să ne mișcăm mai repede, dar în același timp ca să nu discredităm aceste procese trebuie să respectăm legea, procedurile, să fim foarte riguroși”, a conchis președinta.

Maia Sandu este citată și de Cotidianul, cu afirmația că nu s-au cerut garanții pentru Igor Dodon în cadrul negocierilor privind livrarea de gaze naturale către Republica Moldova, așa cum au apărut anumite zvonuri în ultima perioadă. „Rusia nu a cerut și guvernarea nu a promis nimic în acest sens. Nu știu nici eu care este motivul relaxării, pentru că noi cu toții l-am văzut pe Igor Dodon mobilizat să plece la un moment dat, după care l-am văzut mai relaxat. Nu știu care este motivul relaxării, dar din ceea ce cunosc eu, nici nu a fost solicitat un asemenea lucru din partea Federației Ruse și bineînțeles că n-a fost făcută nicio promisiune”, a declarat Sandu.

Reluarea relațiilor dintre Chișinău și Moscova este un succes de politică internă al președintei Maia Sandu”, afirmă analistul politic Vladimir Socor, la Europa Liberă. „Cred că reluarea relațiilor dintre Chișinău și Moscova este, în primul rând, un succes de politică internă al președintei Maia Sandu și al guvernării Partidului Acțiune și Solidaritate, un succes de politică internă, deoarece Republica Moldova nu este un actor important în politica externă, însă guvernarea actuală are nevoie de liniște pe frontul rusesc. Guvernarea actuală a preluat ruinele unui stat, s-a angajat într-un efort de lungă durată de reconstrucție a statului și în perioada aceasta dificilă are nevoie de liniște pe frontul rusesc. De aceea relația Republicii Moldova cu Rusia este subordonată în primul rând obiectivelor de politică internă ale președinției și guvernării. Dna Maia Sandu a clarificat aceste lucruri încă din timpul campaniei electorale, atât în campania prezidențială, cât și în campania alegerilor parlamentare. Partidul Acțiune și Solidaritate și dna Sandu în aceste campanii electorale au fost foarte prudenți față de Rusia, s-au abținut de la a critica Rusia pentru orice motiv, (…) și această prudență a făcut posibilă câștigarea de către PAS și de către Maia Sandu a unui număr foarte mare de alegători din Republica Moldova care, în mod normal, se pronunță pentru relații bune, apropiate cu Rusia”, a subliniat analistul.

TV8 transmite că unul dintre avocații fostului lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, care a fugit din țară în urmă cu doi ani, susține că a aflat despre dosarul pentru îmbogățire ilicită al acestuia din comunicatul de presă de la Procuratură. Lucian Rogac spune că nu a fost informat în mod oficial despre acest lucru. Avocatul susține că nu a vorbit, deocamdată, cu Vladimir Plahotniuc despre noul dosar. „Când o să îmi fie comunicată ordonanța, atunci o să comunic cu clientul meu”, a adăugat Lucian Rogac. Acesta a mai spus că  urmează să adreseze o interpelare la Procuratură pentru a afla detalii legate de noul dosar. Potrivit investigațiilor preliminare ale PCCOCS, Vladimir Plahotniuc și-ar fi achiziționat pe vremea când era deputat, mai multe bunuri mobile și imobile nedeclarate, inclusiv un iaht de lux, în state precum Elveția, România și Spania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău