Jurnal TV/Directoarea spitalului din Comrat infirmă faptul că medicii ar refuza vaccinarea cu AstraZeneca: „Ei nu refuză. Noi vom comanda cantitatea necesară de vaccin. Cine a spus că noi refuzăm?” (Revista presei)
-
03 Martie 2021 09:38
Revista presei din 03 martie 2021.
După ce medicii din Comrat și Ceadîr-Lunga au anunțat că refuză să se imunizeze împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca, Jurnal TV publică declarațiile directoarei spitalului din Comrat, Nina Răilean, care a infirmat acest lucru. Cele două instituții au adresat o scrisoare directorului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în care roagă autoritățile să nu repartizeze vaccinul în regiune. Într-un răspuns pentru Jurnal TV însă, directoarea spitalului din Comrat, Nina Răilean, a menționat contrariul. Potrivit ei, lucrătorii medicali urmează să fie vaccinați după ce vor trece instruirile necesare. Mai mult, ea a învinuit jurnaliștii că au interpretat informația din scrisoare. Ea susține că procesul de imunizare va începe îndată după instruire. „Ei nu refuză. Noi vom comanda cantitatea necesară de vaccin. Cine a spus că noi refuzăm? Abia acum ni s-a spus că au fost primite vaccinurile. Ieri au avut loc seminare de instruire. Trebuie să instruim personalul”. Într-un răspuns pentru presa locală, directorul spitalului din Ceadâr-Lunga, Natalia Popazoglo, a menționat că personalul medical preferă să se vaccineze cu vaccinurile Sputnik V sau Pfizer.
La același subiect, Cotidianul scrie că deputatul socialist Vladimir Odnostalko a anunțat pe pagina sa de Facebook că medicii din spitalele din Comrat și Ceadîr-Lunga ar refuza să se vaccineze cu serul produs de compania britanică AstraZeneca și că le-ar prefera pe cele de la Pfizer sau Sputnik V. La scurt timp, consiliera prezidențială Ala Nemerenco a acuzat o campanie de dezinformare orchestrată de socialiști. Ea susține că ar exista și interese comerciale în spatele campaniei. „Dar știți de ce ei doar vorbesc și atacă? Și nu fac nimic? Fiindcă înregistrarea la Agenția Medicamentului nu s-a făcut pentru ca dvs, cetățenii, să aveți acces la Sputnic. Ci pentru că un lot de câteva sute de mii de doze de această marcă așteaptă să primească autorizația de import pentru ca să fie introdus în țară. Și să fie comercializat doar prin instituții private și doar contra plată”, susține Ala Nemerenco.
„Tot mai mulți părinți și profesori cred că școala virtuală e un eșec”, titrează Europa Liberă, relatând că zece mii de oameni și-au depus semnăturile pe o petiție online împotriva decizie autorităților de a închide școlile pe două săptămâni din cauza pandemiei de coronavirus. Regimul de funcționare pe internet a instituțiilor de învățământ are mai mulți adversari decât susținători. Numai că cele două tabere operează, de regulă, cu argumente din categorii diferite. Mulți elevi, dar și dascăli cred că lecțiile virtuale nu dau rezultate. Iar părinții, în sarcina cărora a fost pusă asigurarea logistică a orelor de la distanță, atrag atenția că sunt angajați și nu au condiții de muncă adaptate, notează sursa citată.
Deoarece nu au suficienți bani pentru un trai decent și duc lipsă de lucrurile elementare, mai multe familii din țară nu le pot asigura copiilor telefoane și internet, pentru ca aceștia să facă lecții online, relatează pe aceeași temă și postul TV8. Jurnaliștii arată situația unei familii din Goianul Nou, Stăuceni, cu patru copii, dintre care trei școlari – cu toții fiind doar în grija tatălui. ”Din cauza situației financiare precare, bărbatul nu-și poate permite să le cumpere telefoane performante celor trei copii de școală și nici să le asigure o conexiune la internet. Așa că elevii lui nu pot să învețe de la distanță. Astfel, în timp ce alți colegi asistă la lecțiile online, cei trei frați, care la fel ar fi trebui să fie la ore, își văd de lucru prin gospodărie. (…) Astfel, temele se adună de la o zi la alta, iar copiii se descurajează tot mai mult, deoarece înțeleg că rămân cu mult în urma colegilor de clasă, părinții cărora au altfel de posibilități financiare”, transmite TV8.
Deputații socialiști cer sprijinul celorlalte partide parlamentare pentru adoptarea Legii lustrației, reține publicația Adevărul. Proiectul de lege presupune că toți funcționarii din funcții cheie, care au fost numiți în perioada 2016-2019, adică pe timpul guvernării oligarhului Vlad Plahotniuc, să fie demiși prin derogare de la lege. Potrivit socialiștilor, la baza Legii lustrației va fi declarația Parlamentului din vara anului 2019, privind caracterul captiv al statului. „Vor să schimbe oamenii puși de Plahotniuc cu oamenii lui Dodon și Șor”, a comentat, pe de altă parte, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. „Oare nu trebuie la început de făcut lustrația Parlamentului?”, a scris Sergiu Litvinenco pe Facebook. El s-a întrebat, totodată, dacă „este în măsură actualul Parlament corupt, nelegitim și nereprezentativ (aceste etichete și le-a atribuit însuși Parlamentul prin hotărârea nr.84/2020) să facă o evaluare obiectivă a activității conducătorilor de instituții ale statului”.