JURNAL DE EMIGRANT | ”Din străinătate, România e mai frumoasă”. Mesajul unei tinere din Județul Alba, stabilită  în Marea Britanie (FOTO/AUDIO)

  • 10 Mai 2020 12:09
0%
00:00:00
00:00:00

Ramona Comșa este o tânără originară din localitatea Limba, județul Alba,  stabilită de aproape 13 ani în Marea Britanie. A plecat imediat după facultate, terminată în Cluj, cu un program de Au Pair. Un an de zile a locuit într-o familie de britanici, iar mai apoi s-a înscris la studii.

Recunoaște că anii petrecuți în străinătate nu au fost o călătorie ușoară, având în vedere că a plecat pe cont propriu, dar optimismul și curiozitatea de a învăța lucruri noi au ajutat-o să se integreze relativ ușor. 

”Străinătatea m-a ajutat să cunosc oameni interesanți și să îmi cunosc limitele. Cred că cei care vor să emigreze trebuie să se înarmeze cu mult optimism și dorința de a-și face prieteni noi. Singuri o să le fie greu”.

Cea mai mare provocare după ce a lăsat în urmă România a fost ”să stau departe de sora geamănă, Mihaela, pentru că suntem foarte apropiate și a trecut ceva timp până am reușit să o aduc în Marea Britanie. În rest, au fost provocări mai mici, cum ar fi examenele într-o limbă străină, comunicarea cu persoane străine”.

JURNAL DE EMIGRANT | ”Din străinătate, România e mai frumoasă”. Mesajul unei tinere din Județul Alba, stabilită  în Marea Britanie (FOTO/AUDIO)

JURNAL DE EMIGRANT | ”Din străinătate, România e mai frumoasă”. Mesajul unei tinere din Județul Alba, stabilită  în Marea Britanie (FOTO/AUDIO)

Din străinătate, România se vede ”mai frumoasă! Apreciez ce am lăsat în urmă mai mult decât când locuiam acolo. De fiecare dată când merg acasă totul îmi amintește de momentele frumoase ale copilăriei, de prieteni. Văd că se pot face lucruri bune și acasă. Recent, în comunitatea din care am plecat, comuna Ciugud, s-a deschis o școală smart”- prima școală de acest fel din mediul rural din România,  ”unde copiii învață pe tablete. În situația aceasta de Covid, copiii au posibilitatea să nu piardă lecții. Cred că România e în direcția bună. E adevărat, lucrurile nu se pot schimba repede, dar văd îmbunătățiri și cred că învățam repede. Pașii pe care, în unele domenii, țări dezvoltate i-au făcut în câțiva ani, România îi face mai repede, mă refer la tehnologie, la educație. Sunt pozitivă că lucrurile se îmbunătățesc, dar avem nevoie să ne asigurăm că noi suntem schimbarea și să nu așteptăm de la ceilalți să facă lucruri pe care și noi le-am putea face ”.

După studille de master în Managementul Resurselor Umane, iar mai apoi în contabilitate, în urmă cu cinci ani, Ramona a reușit să își deschidă, undeva în nord-vestul Londrei, un birou de contabilitate. Oferă servicii pentru zeci de oameni de afaceri, în special români, stabiliți în Marea Britanie. Pentru că și-a adaptat serviciile înainte de pandemie, situația nu i-a afectat prea mult activitatea:

”În ultimii doi ani am avut în plan să tehnologizăm cât mai mult biroul ca să oferim servicii la cât mai mulți clienți. Situația Covid nu ne-a luat prin surprindere pentru că aveam deja diferite sisteme de a contacta și oferi servicii de la distanță. Singurul lucru care s-a schimbat acum  e că întâlnirile cu clienții se întâmplă virtual”.

Străinătatea a învățat-o două lecții importante: ”dacă vreau o schimbare, să fiu eu care o inițiază și să nu aștept ca altcineva să facă schimbarea pentru mine. A doua lecție învățată este că familia e cea mai importantă și oriunde am fi, trebuie să fim aproape”.

Mesajul pe care îl transmite românilor în această perioadă este ”Să fie optimiști. Sunt convinsă că lucrurile vor trece și vom reveni la normalul de înainte, la un moment dat.  Probabil, ce-o să conteze cel mai mult atunci, vor fi gesturile bune pe care am reușit să le facem în momentele acestea grele!”

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău