Jumătate din posturile de radio și TV din Republica Moldova nu creează suficient produs local. Consiliul Audiovizualului a prezentat raportul de activitate pentru 2023

  • 22 Februarie 15:58
Jumătate din posturile de radio și TV din Republica Moldova nu creează suficient produs local. Consiliul Audiovizualului a prezentat raportul de activitate pentru 2023

Activitatea Consiliului Audiovizual în 2023 a fost axată pe eforturile informării corecte și protejării spațiului informațional național. Astfel, s-au luat măsuri pentru eliminarea conținuturilor care propagau violența și războiul, inclusiv au fost sancționați cei patru mari operatori de cablu care retransmiteau buletinele de știri cu mesaje ce justificau agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei. Raportul anual de activitate al Consiliului Audiovizualului pentru anul 2023 a fost prezentat astăzi public. Jumătate din posturile de radio și tv nu produc suficient produs local, mai constată CA în raportul său, transmite Radio Chișinău.

În contextul războiului de agresiune al Federației Ruse asupra Ucrainei, și a consecințelor asupra R. Moldova, Consiliul Audiovizualului a luat măsuri de protejare a spațiului informațional național, a raportat președinta Consiliului, Liliana Vițu.

Pe protejarea spațiului audiovizual am făcut tentative să eliminăm conținuturile care justificau și propagau războiul, am sancționat cei patru mari operatori de cablu i-am sancționat pentru faptul că retransmiteau postul rusesc Soiuz, care avea programe de știri din Federația Rusă - buletinele de știri aveau mesaje care justificau agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei. Și în regiunea Găgăuză pentru prima dată am documentat o activitate fără licență și fără autorizare prin care se transmit la fel, conținuturi interzise prin legislația Rep. Moldova”, a explicat Liliana Vițu.

Președinta Consiliului Audiovizualului a subliniat o scădere a numărului sancțiunilor în comparație cu anul precedent, ceea ce reprezintă o ameliorare privind asigurarea informării corecte”, a punctat Liliana Vițu.

Pe de altă parte, Consiliul a constatat că în continuare, posturile radio și TV din R. Moldova nu au suficientă producție proprie locală în limba română:

O altă constatare principală este că o jumătate din serviciile active nu produc suficient produs local, pe lângă insuficiența de programe locale, de programe în limba română sau de programe difuzate în orele de maximă audiență am mai constat și o activitate concertată a anumitor grupuri care au făcut schimburi de programe între ei. Anumite posturi au trezit bănuială de perpetuare a concentrării mediatice, dar totodată am constat că există un grup sau un anumit număr de servicii media care nu doar că respectă acea cotă de programe locale, dar au reușit să-și majoreze volumul de producție locală”, a mai spus Liliana Vițu. 

De asemenea, în anul 2023 Consiliului Audiovizualului a continuat să monitorizeze nouă posturi de televiziune pe respectarea rigorilor lingvistice, toate cele nouă posturi au fost avertizate public.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău