Jumătate din grădinițele din R. Moldova renovate din fonduri românești

  • 18 Noiembrie 2015 17:15
Jumătate din grădinițele din R. Moldova renovate din fonduri românești

Lucrările în 660 de grădinițe din cele 774 incluse în programul de renovare din grantul de 20 de milioane de euro oferit de guvernul României, au fost finalizate până în prezent.

Fondul de Investiții Sociale, organizația care implementează proiectul a prezentat miercuri, 18 noiembrie, raportul privind valorificarea grantului românesc. La eveniment a participat și ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca dar și reprezentanții Fondului de Investiții Sociale, organizația care implementează proiectul.

Ne dorim ca toate fondurile pe care le furnizăm Republicii Moldova pentru dezvoltare să fie la fel de bine valorificate ca în cazul acestui proiect, a menționat în deschiderea evenimentului, ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca.

”Valorificarea merge foarte bine. Ne așteptăm ca în 2016 fondurile dedicate să fie utilizate complet astfel încât să trecem la etapa următoare, în care noi și noi grădinițe să poată fi reparate din fondurile României”, a declarat Marius Lazurca.

Oficialul a făcut apel la crearea unei majorități parlamentare astfel încât și celelalte 5 milioane de euro promise pentru continuarea renovării grădinițelor să poată  fi acordate Republicii Moldova.

În cele 660 de instituții preșcolare renovate până acum s-au realizat lucrări de reparație interioară, s-au instalat sisteme de încălzire, s-au schimbat acoperișuri, sau construit blocuri suplimentare.

Una dintre beneficiarele acestui grant a fost și grădinița ”Andrieș” din orașul Ungheni frecventată de 320 de copii și căreia i-au fost alocate peste 3 milioane de lei.

”Banii au fost folosiți pentru reparația capitală a acoperișului, a gardului, pavajul, terenul de sport și șase blocuri sanitare. Grădinița datează din 1980. Din cauza vântului, a ploilor, ninsorilor geamurile erau putrezite, acoperișul curgea, erau condiții dificile”, a constatat directorul instituției, Maria Luca.

Au fost reparate grădinițe din fiecare raion al Republicii Moldova, printre care și cea din localitatea Avdarma, din regiunea autonomă găgăuză frecventată de 170 de copii.

”Pentru reparația acoperișului, sălii sportive, procurarea de mobilier, grădiniței din localitatea noastră i-au fost alocați peste un milion de lei. Problema acoperișului era una foarte gravă, pentru că era un acoperiș vechi, prin care ploaia ajungea în interior. Grădinița nu avea sală sportivă, iar acum are una unde copiii pot să se dezvolte să se joace”, a mărturisit viceprimarul localității, Igor Guseilov.

Amintim că prin programul de asistență tehnică și financiară a instituțiilor preșcolare din Republica Moldova, gestionat de Fondul de Investiții Sociale, România a acordat Republicii Moldova 20 de milioane de euro, bani de care beneficiază  774 de grădinițe din 32 de raioane.

În ședința comună a guvernelor de la Chișinău și București desfășurată  în România la 22 septembrie, s-a decis oferirea a încă 5 milioane de euro, pentru continuarea programului de renovare a grădinițelor din Republica Moldova, suplimentar la cele 20 de milioane alocate de guvernul de la București.

În Republica Moldova sunt în jur de 1400 de instituții preșcolare.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,57 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău