Julian Assange a fost amenințat că va fi scos din sala de tribunal și va fi judecat în lipsă, în Marea Britanie
-
08 Septembrie 2020 16:32
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, care luptă în instanță împotriva extrădării lui din Marea Britanie în Statele Unite, a fost avertizat marți că, dacă continuă să întrerupă procedurile, va fi scos din sala de tribunal, iar procesul său se va judeca în lipsă.
Autoritățile din SUA îl acuză pe Julian Assange, în vârstă de 49 de ani, de conspirație la piratarea computerelor guvernului american și încălcarea legilor spionajului, pentru că între anii 2010 și 2011 a dezvăluit pe WikiLeaks mii de documente clasificate ale autorităților americane. Julian Assange a strigat "Prostii!" în momentul în care James Lewis, avocat în dosar din partea guvernului SUA, i-a spus unui martor chemat în instanță că fondatorul WikiLeaks se confruntă cu procedurile de extrădare din cauza publicării numelor unor informatori și nu din cauza dezvăluirii unor documente secrete. Judecătorul de caz, Vanessa Baraitser i-a spus lui Assange, aflat în banca acuzaților, că nu are voie să vorbească chiar dacă aude lucruri cu care el nu este de acord.
"Dacă mai întrerupeți procedurile și perturbați martorul care depune mărturie, sunt liberă să decid să continui procesul fără dumneavoastră și să judec în absență. Bineînțeles, nu doresc să fac acest lucru, din acest motiv vă avertizez în mod clar", a afirmat judecătoarea Baraitser. Este a doua oară când Assange apare în instanță de la reluarea audierilor pentru extrădarea sa în SUA.
Audierile au început în februarie, dar au fost amânate câteva luni din cauza pandemiei de COVID-19. Prin dezvăluirile sale, Juliasn Assange a expus guvernul SUA în urmă cu un deceniu, susținătorii fondatorului WikiLeaks considerând că el este un campion al libertății de exprimare și un campion al expunerii abuzurilor și ipocriziei autorităților de la Washington. Oficialii americani susțin, însă, că îl caută pe Assange pentru că a pus în pericol informatori, disidenți și activiști pentru drepturile omului din mai multe țări ale lumii, inclusiv din Irak, Iran și Afganistan.
Sursa: RADOR