Judecătorii sunr reticenți față de proiectul Ministerului Justiției

  • 01 Februarie 2013 13:50
Judecătorii sunr reticenți față de proiectul Ministerului Justiției

Judecătorii se arată reticenți față de modificările la legislație care prevăd măsuri de combatere a corupției în domeniul justiției, inițiate de către Ministerul Justiției.

La Chișinău au avut loc, vineri, 1 februarie, ultimele dezbateri pe marginea acestui pachet de măsuri. 

Modificările prevăd, între altele, testarea la poligraf a candidaților la funcția de judecător și procuror, confiscarea extinsă a averilor ce nu pot fi justificate, precum și introducerea unei noi infracțiune: "îmbogățirea ilicită". Acestea urmează să fie examinate de către Guvern în decursul a două-trei săptămâni. 

Una dintre noile prevederi dezbătute se referă la interdicția judecătorului de acomunica cu alte părți din dosar, în afara procesului. Aceasta fost explicată de Lilia Ioniță, autoare a proiectelor de lege.

În opinia judecătorului de la Curtea Supremă de Justiție, Constantin Gurschi, această normă va fi greu de aplicat.

Potrivit judecătoarei Curții de Apel Chișinău, Dina Rotarciuc, membră a Consiliului Superior al Magistraturii, asemenea prevederi sunt déjà tsabilite într-un regulament intern.

Pe de altă parte, ințiativa Ministerului Justiției a fost susținută de reprezentanții societății civile.

Ministrul adjunct al Justiției, Vladimir Grosu, a subliniat că această normă va avea, mai ales, un caracter preventiv.

Aminitim că pachetul de măsuri privind combaterea corupției în domeniul justiției  a fost respins de către Consiliul Superior al Magistraturii. Ministerul Justiției sublinia ieri, într-un comunicat de presă că poziția CSM ar fi nejustificată, calificând-o ca pe o dovadă că unii reprezentanți ai sistemului judecătoresc se opun reformelor în domeniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău