Judecătorii implicați în „Spălătoria rusească” se judecă cu CSM și Procuratura Generală (Anticorupție)

  • 30 Noiembrie 2017 17:45
Judecătorii implicați în „Spălătoria rusească” se judecă cu CSM și Procuratura Generală (Anticorupție) Sursa: anticorutie.md
Infografic care arată implicarea judecătorilor în „Spălătoria rusească”

La aproape un an de la expedierea în judecată a celor 14 dosare ale judecătorilor vizați în „Spălătoria rusească” nu există încă niciun verdict. Nu există vreo decizie nici în litigiul pe care magistrații l-au inițiat împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru că au dat undă verde procurorilor de a-i cerceta penal.

După ce au fost ridicate mai multe excepții de neconstituționalitate, completul CSJ format pentru examinarea contestațiilor asupra hotărârilor CSM ar putea da un verdict pe 8 decembrie, notează Anticorupție. 

Foștii și actualii judecători care au contestat hotărârile CSM sunt Gheorghe Marchitan, Sergiu Lebediuc, Serghei Gubenco, Valeriu Gîsca, Aurica Us, Ștefan Niță, Iurie Hîrbu, Mihail Moraru, Garri Bivol, Igor Vornicescu, Liliana Andriaș, Victor Orîndaș, Ghenadie Bîrnaz, Gheorghe Gorun și Serghei Popovici. Judecătorii care la momentul pornirii urmării penale dețineau funcția de magistrat au contestat și hotărârea prin care au fost suspendați din posturi. Totodată, magistrații au atacat și demersurile Procuraturii Generale, în urma cărora CSM și-a dat acordul la pornirea urmăririi penale. 

Gheorghe Ulianovschi, unul dintre avocații care reprezintă judecători vizați în acest dosar, spune că hotărârile CSM au fost contestate încă în octombrie 2016, dar o decizie nu a fost încă luată pentru că până acum au fost ridicate mai multe excepții de neconstituționalitate. 

După ce în septembrie 2016 membrii CSM au dat acordul ca magistrații să fie cercetați penal, 14 au fost plasați în arest. Victor Orîndaș a scăpat de reținere, reușind să plece peste hotare înainte ca foștii săi colegi să ajungă pe mâna procurorilor. Ulterior, învinuiții au fost transferați din izolatorul CNA la Penitenciarul 13, fapt criticat de societatea civilă. Fostul magistrat al Judecătoriei sectorului Râșcani Iurie Țurcan, vizat și el în acest dosar, a decedat între timp. El suferea de o boală incurabilă.  

La începutul acestui an, cele 14 dosare au fost expediate în judecată, o parte dintre inculpați fiind eliberați sub control judiciar. Dosarul lui Victor Orîndaș se află încă la etapa urmării penale, el fiind anunțat în căutare. Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, susține că deocamdată nu există niciun verdict. „La început, procurorii au solicitat strămutarea cauzelor pentru a nu fi judecate în instanțele unde au activat judecătorii cercetați penal. Apoi, magistrații cărora le-au revenit examinarea dosarelor au cerut abținere de la examinarea cauzelor, invocând, de exemplu, că se cunosc cu inculpații”, ne-a declarat Viorel Morari. 

Gheorghe Ulianovschi lasă să se înțeleagă că va mai dura până vor fi dictate sentințele de achitare sau condamnare și că procurorii nu pot demonstra proveniența banilor. 

Cei 16 actuali și foști judecători ar fi fost implicați în spălarea a circa 18 miliarde de dolari din Federația Rusă. Anterior, Ziarul Național în parteneriat cu Centrul de Investigații Jurnalistice au arătat în cadrul unei anchete că în perioada anilor 2010-2014, Republica Moldova s-a transformat într-o adevărată „spălătorie” a unor sume mari de bani proveniți din Federația Rusă. În schemă au intrat cel puțin 17 magistrați moldoveni care au legalizat profituri care ar fi fost obținute ilegal. Mulți dintre judecătorii care au dictat verdicte în aceste cazuri au fost implicați și în atacurile raider din sistemul bancar din Republica Moldova, dar au fost lăsați să plece onorabil din sistemul judecătoresc. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău