Proiect | Judecători cu imunitate limitată și CSM fără ministrul justiției și Procurorul General

  • 13 Septembrie 2019 12:46
Proiect | Judecători cu imunitate limitată și CSM fără ministrul justiției și Procurorul General

Ministerul Justiției a anunțat reinițierea procesului de elaborare a proiectului Legii pentru modificarea Constituției (art. 116, 121, 122), în partea ce ține de termenul inițial de numire a judecătorilor și selectarea judecătorilor Curții Supreme de Justiție (CSJ), precum și în vederea concretizării rolului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenței și competențelor acestuia.

Mai exact, potrivit Bizlaw.md, modificările vor viza limitarea imunității judecătorilor, unificarea modului de numire a judecătorilor, anularea termenului inițial de numire a judecătorilor pe 5 ani și modificarea componenței CSM, excluderea membrilor de drept din componența CSM (Președintele CSJ, ministrul justiției și Procurorul General).

Potrivit Ministerului Justiției, proiectul Legii pentru modificarea Constituției în partea ce ține de reforma sistemului judecătoresc nu reprezintă o noutate, deoarece un proiect similar a fost înregistrat în Parlament cu în ianuarie 2018.

Din considerentul neadoptării legii constituționale timp de un an de la prezentarea inițiativei de modificare, propunerea a fost declarată nulă. Ministerul a considerat necesar de a reiniția acest proiect în conformitate cu Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2019-2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău