Josep Borrell: Majoritatea statelor implicate în negocierile privind restabilirea acordului nuclear iranian sunt de acord cu propunerea UE

  • 23 August 2022 14:48
Josep Borrell: Majoritatea statelor implicate în negocierile privind restabilirea acordului nuclear iranian sunt de acord cu propunerea UE

Majoritatea statelor implicate în negocierile cu Iranul acceptă propunerea Uniunii Europene care vizează să salveze acordul nuclear semnat în 2015 între Teheran și marile puteri (SUA, Rusia, China, Franța, Marea Britanie și Germania), a afirmat marți șeful diplomației UE, Josep Borrell, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

„Majoritatea lor sunt de acord, dar încă nu am răspunsul Statelor Unite, pe care îl aștept în cursul acestei săptămâni”, a spus Borrell într-un interviu la televiziunea publică spaniolă TVE.

Șeful diplomației europene a arătat că Iranul a cerut câteva ajustări la propunerea înaintată de UE – ce nu a fost făcută publică – după 16 luni de negocieri indirecte între SUA și Iran, mediate de UE.

Pe 16 august, Teheran a transmis răspunsul său la „textul final” elaborat la Viena de către Uniunea Europeană pentru a relansa acordul internațional din 2015 privind dosarul nuclear iranian, a transmis marți agenția oficială iraniană Irna, cu referire la caleaeuropeana.ro.

Luni, Josep Borrell a afirmat că el consideră „rezonabil” răspunsul dat de Teheran. Acesta a anunțat că o  reuniune pentru salvarea acordului din 2015 asupra programului nuclear iranian (JCPOA) ar putea avea loc „săptămâna aceasta” la Viena, după răspunsul Iranului la „textul final” pregătit de UE.

De asemenea, Iranul a acuzat luni Statele Unite că „trag de timp” în negocierile indirecte destinate să relanseze acordul nuclear din 2015.

SUA s-au retras unilateral din acord nuclear în 2018 sub președinția lui Donald Trump, reimpunând sancțiuni economice severe împotriva Teheranului. În consecință, Iranul a renunțat progresiv la angajamentele asumate prin documentul semnat în 2015 la Viena.

Șeful diplomației UE  susține că un acord nuclear restabilit va consolida securitatea regională și globală și va arăta că acordurile internaționale echilibrate sunt posibile în vremuri turbulente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău