„Contextul geopolitic este dificil: situația din Ucraina, conflictele prelungite, criza energetică în curs de desfășurare din Republica Moldova și represiunea continuă din Belarus, care și-a suspendat participarea în cadrul Parteneriatul Estic. Uniunea Europeană este destul de absentă din regiune. Statele din regiunea Golfului doresc o prezență sporită a Uniunii Europene și avem un interes strategic să ne implicăm în acest sens. Regiunea joacă un rol-cheie în ceea ce privește chestiunile de politică externă”, a explicat Înaltul Reprezentat al UE, Josep Borrell, potrivit comunicatului oficial, citat de caleaeuropeana.ro.
Mai mult, Josep Borrell a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să dea un impuls pozitiv în regiune, în domenii care pot consolida încrederea și pot contribui la agenda globală, nu numai în ceea ce privește tranziția ecologică și clima, ci și comerțul.
„Qatar este țara cu cel mai mare venit pe cap de locuitor din lume și există reforme socio-economice, aspecte cu care putem să nu fim de acord. Pentru a ne consolida relațiile, la începutul anului viitor vom organiza un Consiliu de Cooperare UE-Golf și ne vom extinde rețeaua de delegații. De asemenea, vom lucra la o comunicare mai buna cu țările din regiunea Golfului, pe care intenționez să o prezint Comisiei Europene în primăvara anului viitor”, a mai spus el.
În cadrul Consiliului, miniștrii de externe au abordat și situația Iranului. „Ne aflăm într-un moment critic pentru JCPOA (acordul nuclear cu Iranul). Toată lumea este hotărâtă să readucă JCPOA pe calea cea bună”, a menționat șeful diplomației UE.
În ceea ce privește Afganistanul, miniștrii de externe au discutat despre deteriorarea situației umanitare și economice. Josep Borell a punctat necesitatea unei prezențe minime la Kabul pentru a sprijini poporul afgan și pentru a asigura trecerea în siguranță pentru cetățenii afganii aflați în pericol.
De asemenea, miniștrii au considerat în mod clar că lupta împotriva schimbărilor climatice este o problemă de politică externă, iar creșterea prețului la energie are rădăcini geopolitice profunde.