Josep Borrell, despre creșterea prețului gazelor naturale: „În cazul R.Moldova se vede foarte clar că e o creștere extrem de bruscă, care a dus la niște probleme politice și a fost nevoie de susținerea noastră. Asta fac partenerii”

  • 28 Octombrie 2021 15:53
Josep Borrell, despre creșterea prețului gazelor naturale: „În cazul R.Moldova se vede foarte clar că e o creștere extrem de bruscă, care a dus la niște probleme politice și a fost nevoie de susținerea noastră. Asta fac partenerii”

UE e gata să susțină Moldova pentru a ieși din criza energetică, a reafirmat de la tribuna europeană Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, Josep Borrell. După cea de-a șasea reuniune a Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova, oficialul european a spus că la Bruxelles se văd încercări din partea Gazprom de a pune presiune politică, în cazul situației cu gazele naturale. La conferința de presă susținută cu premierul Natalia Gavriliță, Josep Borrell a declarat că sprijinul anunțat de UE pentru Chișinău îi va ajuta pe oamenii vulnerabili.

Dacă am putea să rezolvăm problema gazelor naturale din Moldova cu 60 de milioane de euro, atunci asta nu ar mai fi o problemă. Dar este un prim pas. Trebuie să continuăm să căutăm și alte soluții. Pe de altă parte, nu putem spune că 60 de milioane de euro nu înseamnă nimic, e un prim pas prin care putem să construim un sistem prin care să-i ajutăm pe cei vulnerabil. Sunt și alte soluții: diversificarea mixului energetic, creșterea diversificării surselor de aprovizionare, creșterea independenței energetice. Vom acționa simultan pe toate fronturile și cu toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a sprijini R. Moldova”, a subliniat Josep Borrell.

El a spus că în cazul Republicii Moldova dimensiunea politică a negocierilor cu Rusia în domeniul aprovizionării cu gaze naturale nu poate fi evitată.

„În cazul lor, gazele naturale sunt folosite drept armă politică. În cazul Republicii Moldova se vede foarte clar că e o creștere extrem de bruscă, care a dus la niște probleme politice și a fost nevoie de susținerea noastră. Asta fac partenerii”.

Premierul Natalia Gavriliță a declarat că este recunoscătoare UE pentru ajutorul oferit în combaterea crizei energetice.

De câteva zile cumpăram cantități limitate de pe piață pentru a reuși să menținem presiunea pe piața de conducte și pentru a trece peste aceste obstacole(..) vom solicita desigur sprijin politic și tehnic”.

Oficialii au discutat în cadrul Consiliului de Asociere despre necesitatea reformelor în justiție, sprijinul european pentru rezolvarea conflictului transnistrean și despre dialogul politic Chișinău-Bruxelles, precum și viitorul Parteneriatului Estic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău