Josep Borrell consideră că Rusia este „din ce în ce mai izolată pe plan internațional” și califică drept un „succes diplomatic” întâlnirea din Arabia Saudită referitoare la planul de pace al Ucrainei

  • 31 August 2023 13:47
Josep Borrell consideră că Rusia este „din ce în ce mai izolată pe plan internațional” și califică drept un „succes diplomatic” întâlnirea din Arabia Saudită referitoare la planul de pace al Ucrainei

Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, consideră că ”Rusia este din ce în ce mai izolată pe plan internațional”, lucru amplificat și de decizia lui Vladimir Putin de a nu mai prelungi Inițiativa privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, relatează portalul Calea Europeană.

Înaintea reuniunii miniștrilor de externe din UE, desfășurată după o întâlnire informală a miniștrilor Apărării din UE, Borrell a explicat că această hotărâre a Kremlinului i-a determinat pe oameni să înțeleagă că problemele alimentare din lume „nu sunt create de sancțiunile” europene, ci de „acțiunile Rusiei care blochează exportul de cereale din Ucraina”.

Întrebat de poziția recent exprimată de președintele Volodimir Zelenski cu privire la Peninsula Crimeea, în legătură cu care liderul ucrainean și-a arătat convingerea că poate fi identificată o soluție politică, Înaltul Reprezentat al UE nu a oferit un răspuns clar, ci a menționat că „trebuie să îl ascultăm pe Dmitro Kuleba”, dovadă a respectării principiului conform căruia doar Ucraina poate decide când să demareze negocierile de pace.

În egală măsură, Borrell și-a exprimat aprecierea față de întâlnirea din Arabia Saudită, pe care a calificat-o drept „un succes diplomatic datorită numărului de țări participante”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat recent că o soluție politic asupra Peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, este posibilă și preferabilă utilizării forței.

Kievul luptă împotriva invaziei ruse și a declarat în repetate rânduri că intenționează să elibereze Peninsula Crimeea, precum și zonele ocupate de la începutul războiului ilegal și neprovocat declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

Acest demers se bucură de sprijinul occidental, tradus prin declarații politice precum cele recente ale ministrului român de externe, Luminița Odobescu, ale secretarului de stat american, Antony Blinken, și ale președintelui Consiliului European, Charles Michel, dar și prin ajutor militar.

Cât privește formula de pace avansată de Volodimir Zelenski, Kievul depune deja eforturi pentru a strânge un sprijin cât mai larg, cel mai recent exemplu fiind întâlnirea de la Jeddah, din Arabia Saudită, țară care a reușit să-l aducă la masa dialogului pe reprezentantul special al guvernului chinez pentru afaceri eurasiatice Li Hui, prezență salutată de Ucraina prin vocea ministrului său de externe Dmitro Kuleba, dar primită cu scepticism de unele puteri occidentale, având în vedere relațiile amicale ale Beijingului cu Moscova și reținerile Chinei de a condamna acțiunile lui Putin.

Kievul speră că acest dialog va contribui la organizarea unui summit în această toamnă, în cadrul căruia regiunile lumii să fie cât mai bine reprezentate, având în vedere impactul global al acestui război pornit de Rusia în februarie 2022.

O fereastră de oportunitate este deschisă de summitul G20, ce va avea loc în intervalul 9-10 septembrie în New Delhi, sau de cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, ce se desfășoară în perioada 5-19 septembrie la sediul central al ONU de la New York.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
14
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău