Josep Borrell: „UE continuă să fie solidară cu Rep. Moldova. Facem acest lucru pentru că aparțineți familiei europene, dar și pentru că că Rusia s-a activat în încercările de destabilizare a țării”

  • 21 Mai 17:12
Josep Borrell: „UE continuă să fie solidară cu Rep. Moldova. Facem acest lucru pentru că aparțineți familiei europene, dar și pentru că că Rusia s-a activat în încercările de destabilizare a țării”

Uniunea Europeană va continua să fie solidară cu Rep. Moldova pentru că aparține familiei europene, dar și pentru că Federația Rusă s-a activizat în încercările de destabilizare a țării, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borell, la finalul reuniunii Consiliului de Asociere care a avut loc astăzi la Bruxelles.  În același timp, premierul Dorin Recean a dat asigurări că Rep. Moldova va continua să implementeze reforme pentru că acestea sunt în beneficiul cetățenilor, transmite Radio Chișinău.

Alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană care vor avea loc la 20 octombrie sunt foarte importante pentru cetățenii Rep. Moldova care vor avea șansa să se pronunțe în privința aspirațiilor lor europene.Pe de altă parte este de așteptat că Federația Rusă își va intensifica războiul informațional, dar și încercările Moscovei de destabilizare a Rep. Moldova, a declarat în discursul său șeful diplomației europene Josep Borrell.

„Veți organiza referendumul pentru integrarea Rep. Moldova în Uniunea Europeană împreună cu alegerile prezidențiale în octombrie. Va fi o oportunitate importanta pentru cetățeni să se exprime vizavi de aspirațiile europene. În același timp ne așteptăm la o intensificare în contextul acestui vot, a interferenței străine, manipulării și dezinformării. Uniunea Europeană continuă să fie solidară cu Rep. Moldova și facem acest lucru pentru că aparțineți familiei europene, dar și pentru că observăm că Rusia s-a activizat în încercările de destabilizare a țării, din exterior, dar și prin folosirea unor forțe interne, locale prin interferență și intimidări politice și economice”, a spus Josep Borrell.

În context, șeful diplomației europene a apreciat determinarea Chișinăului de a avansa pe calea integrării în Uniunea Europeană în pofida provocărilor de ordin intern și extern cu care se confruntă.

„Pe de o parte războiul de agresiune al Rusiei și interferența sa în procesele politice și democratice ale Rep. Moldova, pe de altă parte rezistența din interior la reforme din partea corupților care vor avea de suferit de pe urma luptei cu corupția”, a subliniat oficialul european.

La rândul său, premierul Dorin Recean a reiterat angajamentul autorităților privind implementarea reformelor cerute de Uniunea Europeană care sunt în beneficiul cetățenilor Rep. Moldova. Totodată, șeful Guvernului a subliniat că Rep. Moldova dorește nu doar să beneficieze de ajutor de la Bruxelles ci și să acționeze ca furnizor de securitate.

„Suntem ferm hotărâți să implementăm reformele care țin de agenda noastră Europeană și care vor aduce în primul rând, beneficii și bunăstare cetățenilor Rep. Moldova. Trăim din păcate vremuri complicate, în special după agresiunea Rusiei în Ucraina. Rep. Moldova este una dintre cele mai afectate state de acest război. Din primele zile ale războiului am fost alături de poporul ucrainean, am oferit infrastructura de drumuri și cale ferată pentru exporturile ucrainene. Rep. Moldova dorește nu doar să beneficieze de ajutor, ci și să acționeze ca un furnizor de securitate, pe care UE să se poată baza”, a declarat Dorin Recean.

Evoluția relațiilor cu Un. Europeană, prin prisma implementării Acordului de Asociere și mersul pregătirilor pentru deschiderea formală a negocierilor de aderare au fost principalele chestiuni discutate în cadrul celei de-a opta reuniuni a Consiliului de Asociere Rep. Moldova – Uniunea Europeană care a avut loc la Bruxelles.

Precizăm că aceasta este prima reuniune în acest format după decizia din decembrie 2023 a Consiliului European de deschidere a negocierilor de aderare la UE cu Rep. Moldova.

Citiți și: Republica Moldova și UE au semnat un Parteneriat în domeniul de Securitate și Apărare. Ce prevede acesta

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău