Josep Borrell: „Toate instituțiile UE vor continua să își respecte angajamentele de asociere politică și integrare economică în relația cu R. Moldova”

  • 27 Septembrie 2021 19:23
Josep Borrell: „Toate instituțiile UE vor continua să își respecte angajamentele de asociere politică și integrare economică în relația cu R. Moldova”

Prim-ministra Natalia Gavriliță a avut în această după amiază o întâlnire de lucru cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, în cadrul vizitei sale oficiale la Bruxelles. Cei doi oficiali au susținut și un briefing de presă comun.

Natalia Gavriliță a declarat că vizita sa la Bruxelles are menirea să relanseze dialogul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

„Parteneriatul nostru este unul puternic, dar cred că este loc pentru o cooperare și mai profundă și pentru legături politice, economice și sectoriale mai puternice”, a subliniat prim-ministra Natalia Gavriliță.

În discuțiile cu Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, ea punctat că prioritatea absolută a actualei guvernări de la Chișinău este reforma justiției, iar eforturile vor fi îndreptate și spre combaterea corupției, gestionarea pandemiei COVID-19, promovarea redresării economice și a condițiilor pentru creșterea economică și crearea de noi locuri de muncă, consolidarea instituțiilor statului și reziliența țării.

Referitor la planul UE pentru redresarea economică a Republicii Moldova, ce prevede finanțări de până la 600 milioane euro, acest sprijin este esențial pentru a menține economia Republica Moldovei funcțională și rezistentă, a spus Natalia Gavriliță.

„Vrem să creștem investițiile în țara noastră, să îmbunătățim climatul de afaceri, să demonopolizăm economia, să facilităm transformarea digitală și să folosim toate resursele acordate Moldovei pentru a stimula o economie mai ecologică și mai durabilă.

Ne vom concentra în continuare pe buna guvernare, pe consolidarea capacității noastre instituționale, dar și pe securitate și reziliență. Mă bucur că există deschidere din partea UE pentru a actualiza dialogul de securitate și cooperarea cu Republica Moldova. Combaterea amenințărilor hibride, îmbunătățirea securității cibernetice, reformarea instituțiilor cheie din sectorul securității, discutarea altor probleme regionale urgente ar trebui să fie pe agenda acestui dialog”, a mai declarat Natalia Gavriliță.

La rândul său, Josep Borrell, și-a exprimat sprijinul pentru obiectivele de apropiere europeană al guvernării de la Chișinău.

„Sprijinim cu putere agenda ambițioasă de reforme a Guvernului, în special în domeniul justiției și combaterii corupției. Este important ca aceste reforme să fie durabile și să atingă obiectivele propuse. Comisia Europeană s-a angajat să ofere sprijin financiar pentru implementarea lor. Toate instituțiile UE vor continua să își respecte angajamentele de asociere politică și integrare economică în relație cu Republica Moldova, stipulate în Acordul de Asociere”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău