Josep Borell: „Luăm în considerare posibilitatea creării unei misiuni civile în Republica Moldova, care să o sprijine să facă față interferențelor și eforturilor de destabilizare”

  • 21 Februarie 2023 09:45
Josep Borell: „Luăm în considerare posibilitatea creării unei misiuni civile în Republica Moldova, care să o sprijine să facă față interferențelor și eforturilor de destabilizare”

O misiune civilă în cadrul politicii de securitate și apărare comună ar putea fi instituită în R. Moldova, a declarat înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borell.

„Am discutat cu Ministrul Nicu Popescu despre consecințele directe ale războiului, inclusiv violarea repetată, inacceptabilă a spațiului aerian al R. Moldova și folosirea armei energetice de către Rusia față de R. Moldova.

Republica Moldova are nevoie de sprijin. Luăm în considerare posibilitatea creării unei misiuni civile în Republica Moldova, care să o sprijine să facă față interferențelor și eforturilor de destabilizare. 

Sprijinim Republica Moldova prin instrumentul european pentru pace și vom continua să facem aceasta”, a spus Josep Borell.

 La reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles, și unde șefii celor 27 de diplomații naționale europene au avut un “dialog consistent” cu omologul lor Nicu Popescu privind situația din Republica Moldova, ministrul român de externe Bogdan Aurescu a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și declanșarea procesului privind crearea unui regim de sancțiuni la adresa Rusiei pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, informează Ministerul român de externe într-un comunicat.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea sprijinirii Republicii Moldova pe mai multe planuri, utilizării întregului instrumentar de politică externă pentru un răspuns comun al UE la acțiunile externe de destabilizare a Republicii Moldova, pentru a preveni ca acțiunile Rusiei să conducă la destabilizarea întregii regiuni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău