Securitatea Republicii Moldova: România a propus crearea unei misiuni civile UE, a unui centru pentru combaterea dezinformării și a unui regim de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze R. Moldova
-
21 Februarie 2023 08:08
Ministrul de externe Bogdan Aurescu a participat, luni, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care a avut loc la Bruxelles, și unde șefii celor 27 de diplomații naționale europene au avut un “dialog consistent” cu omologul lor Nicu Popescu privind situația din Republica Moldova, context în care șeful diplomației române a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și declanșarea procesului privind crearea unui regim de sancțiuni la adresa Rusiei pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
În cadrul dialogului cu ministrul de externe al Republicii Moldova Nicu Popescu, realizat la propunerea ministrului de externe Bogdan Aurescu, șeful diplomației române a evidențiat oportunitatea discuțiilor, dată fiind menținerea la un grad ridicat a amenințărilor la adresa securității și stabilității Republicii Moldova, inclusiv în contextul tentativelor ruse de destabilizare, și a subliniat poziția fermă de condamnare a acestora și de susținere a României pentru Republica Moldova pe acest subiect, scrie Calea Europeană.
De asemenea, a salutat angajamentul solid al noii echipe guvernamentale de la Chișinău pentru continuarea procesului de reformă în vederea integrării europene a acestui stat.
Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea sprijinirii Republicii Moldova pe mai multe planuri, pentru a putea face față atitudinii foarte asertive a Rusiei.
Astfel, cu privire la domeniul securitar și al rezilienței, a menționat utilitatea creării unei misiuni civile a UE pentru Republica Moldova, plecând de la nevoile anunțate de Chișinău, precum și sprijinirea creării unui centru StratCom în vederea combaterii dezinformării. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a menționat necesitatea utilizării întregului instrumentar de politică externă pentru un răspuns comun al UE la acțiunile externe de destabilizare a Republicii Moldova, pentru a preveni ca acțiunile Rusiei să conducă la destabilizarea întregii regiuni.
În acest context, ministrul Aurescu a înaintat spre reflecție și analiză juridică propunerea de creare a unui regim separat de sancțiuni pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova, a ordinii sale constituționale și a statului de drept, propunere susținută ferm de ministrul de externe Nicu Popescu și de alți miniștri europeni; în acest context, Înaltul Reprezentant Borrell a decis declanșarea procesului de reflecție privind crearea regimului sancționator.
Pe palierul integrării europene, ministrul Aurescu a susținut nevoia ancorării ireversibile a Republicii Moldova la UE, cu accent pe măsurile necesare în perioada următoare, printre care crearea unui plan de acțiune pentru integrarea pe piața internă, liberalizarea comerțului, rezolvarea aspectelor privind accesul la serviciile de roaming, interconectarea cu UE în domeniul energiei electrice, prin România etc.