Joe Biden respinge inițiativa Chinei pentru pace în Ucraina

  • 26 Februarie 2023 17:45
Joe Biden respinge inițiativa Chinei pentru pace în Ucraina

Președintele american Joe Biden a respins inițiativa Chinei pentru negocierea și încheierea unui acord de pace între Rusia și Ucraina, a dat el clar de înțeles într-un interviu acordat vineri postului ABC, citat de CNN, transmite Agerpres.

"Dacă (președintele rus Vladimir) Putin îl aplaudă, atunci cum poate el să fie bun ?", a spus Biden despre planul chinez. "Nu glumesc. Sunt doar extrem de sincer", a clarificat el.

"Nu am văzut în acest plan nimic care să indice că există acolo ceva care să fie benefic pentru oricine în afară de Rusia dacă planul chinez este urmat", și-a motivat poziția liderul de la Casa Albă.

"Ideea că China ar urma să negocieze deznodământul unui război care este un război total injust pentru Ucraina pur și simplu nu este rațională", mai crede Biden.

Dar el a refuzat să spună care ar fi consecințele dacă China ar decide să ofere arme Rusiei - o îngrijorare a Kievului și a aliaților săi occidentali -, afirmând doar că Beijingul s-ar confrunta în acest caz cu "sancțiuni severe", ca orice alt guvern sau entitate ce furnizează arme sau muniții Rusiei.

De la începutul războiului în Ucraina, China aparent s-a abținut să ofere Rusiei un astfel de ajutor militar, dar conform unor surse din interiorul serviciilor americane de informații înclină acum să facă un asemenea pas. Potrivit unor astfel de surse citate de CNN, guvernul de la Beijing ar intenționa să livreze Moscovei drone și muniții.

Eventuale livrări masive de muniții chineze către Rusia ar risca să debalanseze în favoarea acesteia războiul purtat în Ucraina, un conflict de înaltă intensitate caracterizat printr-un mare consum de muniții. Însuși secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a semnalat că armata ucraineană consumă de câteva ori mai multe muniții decât pot produce statele Alianței, ale căror stocuri de muniții au fost în plus diminuate semnificativ în urma ajutorului militar oferit Ucrainei.

Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut Beijingului să nu livreze arme Moscovei. "Vreau foarte mult să cred că China nu va livra arme Rusiei, și pentru mine acest lucru este foarte important", a subliniat Zelenski vineri seară, într-un mesaj în care s-a declarat favorabil față de unele elemente din "reflecțiile" avansate de China în planul prezentat de aceasta și și-a manifestat intenția să se întâlnească cu președintele chinez Xi Jinping.

Totuși, Zelenski a atras atenția că orice plan de pace care nu include o retragere totală a trupelor ruse din Ucraina este inacceptabil pentru Kiev. Or, inițiativa Chinei, care nu este un plan de pace propriu-zis, ci doar enumeră 12 principii de acțiune, printre care încetarea focului, reluarea negocierilor de pace, formarea unei arhitecturi de securitate echilibrate, respectarea suveranității, respingerea recurgerii la arme nucleare, etc., nu include retragerea trupelor ruse din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
37,24
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:1,54 m/s
Sun
31
Mon
33
Tue
34
Wed
33
Thu
31
Arhivă Radio Chișinău