Joe Biden a adoptat o poziție fermă față de China, în primul său discurs în plenul Congresului american

  • 29 Aprilie 2021 09:13
Joe Biden a adoptat o poziție fermă față de China, în primul său discurs în plenul Congresului american

Președintele american Joe Biden a adoptat o poziție fermă față de China în primul său discurs într-o sesiune comună a Congresului, promițând să mențină o prezență militară a SUA în regiunea indo-pacifică, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Într-un discurs în mare parte concentrat pe dosarele interne ale SUA, Joe Biden a acordat o atenție mai mare Chinei decât altor chestiuni de politică externă.

''China și alte țări se apropie rapid. Trebuie să dezvoltăm și să stăpânim produsele și tehnologiile viitorului'', a spus liderul de la Casa Albă la 100 de zile de la preluarea mandatului său.

Biden a identificat competiția cu China drept cea mai mare provocare de politică externă cu care se confruntă SUA. El și congresmenii democrați, dar și unii aleși republicani au susținut adoptarea unei atitudini mai dure față de Beijing. ''America se va opune practicilor comerciale incorecte care subminează industriile și lucrătorii americani, precum subvenții pentru companiile proprietate de stat și furtul de tehnologie și proprietate intelectuală americane'', a subliniat președintele Joe Biden.

De asemenea, liderul american a menționat că i-a transmis președintelui chinez Xi Jinping că SUA vor menține o prezență militară solidă în regiunea indo-pacifică, exact așa cum Washingtonul face ''pentru NATO în Europa - nu pentru a porni un conflict, ci pentru a preveni unul''.

El le-a cerut congresmenilor să voteze un pachet legislativ care ar spori presiunile asupra Beijingului pentru respectarea drepturilor omului, ar trata problema dezechilibrului schimburilor comerciale și ar stimula finanțarea dezvoltării noilor tehnologii în SUA pentru a face față mai eficient concurenței din partea Chinei.

''America nu va face pași înapoi în ceea ce privește angajamentele noastre față de drepturile omului și libertățile fundamentale și față de alianțele noastre'', a dat asigurări liderul american.

Joe Biden s-a referit și la competiția cu un alt rival geopolitic, Rusia. El a ținut să reamintească faptul că i-a transmis clar președintelui rus Vladimir Putin că atacurile cibernetice și amestecul Moscovei în alegerile din SUA vor avea consecințe, dar a precizat că Washingtonul nu va căuta o escaladare a situației.

Spre deosebire de predecesorul său Donald Trump, actualul lider de la Casa Albă a afirmat că va lucra îndeaproape cu aliații SUA pentru a contracara amenințările reprezentate de programele nucleare dezvoltate de Iran și de Coreea de Nord.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău