Jocurile Olimpice de la Tokyo se deschid oficial

  • 23 Iulie 2021 09:55
Jocurile Olimpice de la Tokyo se deschid oficial

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Tokyo începe vineri, de la ora 14:00 (ora României), pe Stadionul Național Olimpic din Tokyo, momentul culminant fiind parada delegațiilor. R. Moldova este reprezentată la Jocurile Olimpice 2020 de 20 sportivi, iar arcașii Dan Olaru și Alexandra Mîrca sunt purtătorii drapelului național.

Amânate în 2020 din cauza pandemiei, Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt organizate anul acesta într-o atmosferă lipsită de fast, fără spectatori și sub aceeași amenințare apăsătoare a pandemiei. Mai mulți sportivi au fost depistați deja în satul olimpic ca fiind infectați cu SARS-CoV-2, iar amenințarea unei noi anulări a Jocurilor Olimpice a stăruit până în ultima clipă. Tokyo este în stare de urgență până la 22 august, scrie DIGI24.

Spectacolul care însoțește ceremonia va fi un omagiu adus celor care, în această perioadă, au ajutat omenirea în lupta cu virusul.

Împăratul Naruhito va asista, vineri, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, însă nu va fi cazul și pentru împărăteasa Masako. Membrii familiei imperiale nu vor lua parte la niciun alt eveniment legat de Jocurile Olimpice, din cauza pandemiei de Covid-19. Împăratul Japoniei, Naruhito, va fi însă cel care va declara deschisă cea de-a XXXII-a ediție a Jocurilor Olimpice.

La festivitatea de deschidere de vineri vor asista aproape 950 de persoane. În absența spectatorilor, asistența va fi formată din oficiali, jurnaliști, artiști și sportivi. Doar 15 lideri mondiali vor asista la deschiderea jocurilor. Președintele Franței, Emmanuel Macron, dar și Jill Biden, soția președintelui Statelor Unite, vor fi la Stadionul Olimpic pentru ceremonia de deschidere.

Jocurile Olimpice 2020 se vor încheia la 8 august, iar transmisiunile sunt asigurate de televiziunea națională și de canalul Eurosport.

Diferența de fus orar între Japonia și România este de 6 ore. 

Prin ce se remarcă Jocurile Olimpice de la Tokyo

Contextul internațional al pandemiei generate de noul coronavirus a determinat amânarea desfășurării olimpiadei pentru anul 2021, dar s-a păstrat titulatura oficială de Jocurile Olimpice Tokyo 2020. 

Ediția din acest an a Jocurilor Olimpice reunește peste 11.000 de sportivi care vor concura în 339 de probe, în 33 de sporturi. 

Vor fi prezente delegații din 205 țări și teritorii, iar pentru a doua ediție consecutiv, la Jocurile Olimpice va exista și o delegație a refugiaților.

La ediția din acest an vor fi cinci noi sporturi: baseball-softball, karate, surfing, escaladă și skateboarding. Pe lângă faptul că au fost introduse noi sporturi, vor fi și probe noi în sporturile actuale, inclusiv baschet 3x3, BMX freestyle și probe mixte la natație, atletism, triatlon, judo și tir cu arcul.

Ca o curiozitate, medaliile de aur, argint și bronz care li se vor decerna sportivilor sunt realizate cu aportul japonezilor, în urma unei campanii de strângere a dispozitivelor electronice mici, cum ar fi telefoanele uzate. Astfel, medaliile au fost fabricate din metale reciclate.

În plus, podiumurile de la Tokyo 2020 sunt realizate din plastic reciclat. Japonezii au contribuit și la acest proiect, strângându-se astfel cantități mari de plastic folosit.

Este cea de-a doua ediție a Jocurilor Olimpice găzduite de Tokyo, după cea din 1964, care a reprezentat o dovadă a transformării complete a Japoniei în perioada postbelică exemplificând, totodată, capacitatea sportului de a schimba lumea și viitorul.

Ediția din acest an va fi și cea mai scumpă din istoria Jocurilor Olimpice și deja se prefigurează un eșec economic. O parte din sponsori s-au retras, iar pregătirile au costat 15,4 miliarde de dolari, de două ori mai mult decât planul inițial.

Cum a fost adusă flacăra olimpică

Aducerea flăcării olimpice pentru ediția din metropola niponă a început cu aprinderea acesteia în Olimpia, Grecia, la 12 martie 2020, fiind apoi transportată cu aeronava specială „Tokyo 2020 Go” în prefectura Miyagi.

A traversat Japonia sub sloganul „Speranța ne luminează calea”, adunând laolaltă poporul nipon în jurul mesajelor concertate pe sprijinul, acceptarea și încurajarea celuilalt.

Flacăra olimpică este deseori asociată cu un important mesaj încărcat de pace și speranță, fiind purtată pe un traseu specific pe teritoriul țării gazdă a ediției, și reprezintă unul dintre cele mai puternice simboluri ale Mișcării Olimpice.

Pentru ediția Tokyo 2020, flacăra olimpică simbolizează, potrivit organizatorilor, răsăritul unei noi ere care emană speranța ce ne va lumina calea și care răspândește, deopotrivă, bucuria și pasiunea niponă în jurul fenomenului dedicat Mișcării și Jocurilor Olimpice.

Traseul pe care a fost purtată flacăra olimpică din 25 martie 2021, de la J-Village National Training Center din Prefectura Fukushima, pe durata a 121 de zile, a parcurs cele 47 de prefecturi ale statului nipon.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău