JOCURI SECRETE pe piața petrolului

  • 24 August 2016 10:26
JOCURI SECRETE pe piața petrolului

Am intrat în zona crepusculară în domeniul petrolului, unde zvonurile și mutările financiare de pe piețele externe afectează țițeiul și stocurile acumulate, ceea ce face tranzacționarea pe aceste piețe nu doar dificilă, dar și periculoasă. Trebuie să rămânem disciplinați și axați pe această piață dură și să stăm departe de anumite oportunități tentante, dar…

Am intrat în zona crepusculară în domeniul petrolului, unde zvonurile și mutările financiare de pe piețele externe afectează țițeiul și stocurile acumulate, ceea ce face tranzacționarea pe aceste piețe nu doar dificilă, dar și periculoasă. Trebuie să rămânem disciplinați și axați pe această piață dură și să stăm departe de anumite oportunități tentante, dar în cele din urmă distructive, scrie OilPrice.com

Petrolului a înregistrat o creștere puternică timp de patru zile consecutiv, împingând din nou prețurile petrolului Brent la peste 50 de dolari barilul. Dar trebuie să ne dăm seama de unde vine această reacție puternică a petrolului, înainte încercărilor noastre prostești de a lega această mișcare de bunele oportunități în stocurile de petrol.

În primul rând, o altă întâlnire a membrilor OPEC și non-OPEC a fost programată orientativ pentru luna Septembrie, pentru a discuta despre o altă scădere a producției. Ministrul rus al Petrolului și surse saudite au amintit că la aceste discuții s-ar putea înregistra unele rezultate pozitive. Khalid Al-Falih a declarat că saudiții voa "lua orice măsuri pentru a ajuta la reechilibrarea pieței", dar totuși saudiții au împins producția în luna August la cel mai înalt nivel atins vreodată – 10,9 milioane de barili pe zi. Acesta este un fel de mișcare agresivă înaintea reuniunilor, care semnalează că este foarte puțin probabil să se ajungă la un acord, iar saudiții – la fel ca iranienii - își continuă lupta pentru cota de piață, în loc gata să facă un compromis cu privire la limitele de producție.

Să nu înțelegem greșit - o idee a repoziționării OPEC ca fiind paznicul aprovizionării la nivel mondial este foarte mult în cărți - și este sfârșitul jocului saudit în ce privește SUA și alți producători non-OPEC. Dar, când va veni acel acord de cooperare și producție, aceast moment va fi atunci când SUA și alți producători sunt complet la pământ, fără speranță de a se ridica. Dar nu suntem aproape la acel moment, nu încă.

Să privim la Chesapeake Energy CHK, o companie plasată pe lista "morților vii ". A fost de departe probabil cel mai important nume în producția din SUA pe care l-am observat că se apropie de faliment, cu un raport datorie capital propriu de peste 4000(!). Mai trebuie să vedem falimentul unor companii precum Chesapeake pentru a crede că distrugerea producției din SUA se apropie de vârf, iar petrolul este cu adevărat pe drumul spre finalizarea reechilibrării. Și totuși, compania a anunțat astăzi o nouă operațiune de finanțare de 1 miliard de dolari cu Goldman Sachs și Citigroup. Acest fapt, împreună cu recenta creștere a petrolului a trimis acțiunile în sus, cu peste 25% în ultima lună. Speranța, desigur, este că noua finanțare va da Chesapeake o șansă de a trăi pentru a vedea petrolul la 80% din nou. Acesta este rezultatul exact al producției concurențiale pe care saudiții au încercat în mod strategic să o prevină, și pe care o împiedică prin faptul că nu semnează o limitare a cotelor de producție - încă.

În al doilea rând, indicele dolarului a arătat în cele din urmă o anumită slăbiciune pe termen lung, ceea ce indică probabil faptul că maximele dolarului au fost observate, și împreună cu ele, minimele petrolului. Acest fapt a trimis din nou fondurile speculative și alte conturi speculative într-o zonă tulbure pe termen scurt și la creșterea pe termen lung, trimiând prețuri în sus.

Toate acestea nu se bazează în mod fundamental - în prezent, stocurile rămân extrem de suprasaturate, iar companiile petroliere chiar falimentare continuă să pompeze țiței pentru a-i satisface pe deținătorii de obligațiuni.

Toate acestea nu fac decât să le reamintească cititorilor că nu este acum timpul de a tatona stocurile de petrol. În schimb, recenta creștere a prețurilor a fost folosită în schimb pentru a obține profituri de pe urma câțtigătorilor petrolului. De exemplu, s-au vândut deținerile la EOG Resources, după raportul mega pozitiv al acesteia , care a trimis acțiunile mai sus de 91 de dolari. De asemenea, s-au vândut deținerile la Cimarex (XEC) și Hess (SHE). Toți aceștia au fost marii câștigători de pe urma cărora s-au obținut profituri.

Până la distrugerea completă a producției din SUA - un proces care a intrat, desigur, pe un trend mult mai mare decât am crezut inițial – vor exista oportunități bune pentru a cumpăra acțiuni de calitate în sectorul petrolier, la prețuri bune. Pentru moment, nu vom fi tentați de creșteri financiare sau de zvonuri că OPEC va interveni în aceste prețuri.

Sursa: Capital.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
25
Cer senin
Umiditate:47 %
Vint:1,5 m/s
Sat
24
Sun
22
Mon
17
Tue
17
Wed
20

Curs oficial BNM 11 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4633 -0.0000
USD 17.1929 -0.0000
RON 4.0207 -0.0000
UAH 0.6382 -0.0000
RUB 0.2429 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău