Facebook a cumpărat un start-up specializat în controlarea directă a mașinilor doar prin intermediul creierului

  • 24 Septembrie 2019 12:04
Facebook a cumpărat un start-up specializat în controlarea directă a mașinilor doar prin intermediul creierului

Facebook a anunțat luni că a cumpărat un start-up care încearcă să facă posibilă controlarea directă a computerelor și a altor dispozitive și aparate doar cu ajutorul creierului, nu prin intermediul unui mouse sau al mișcărilor degetelor, informează AFP, preluat de Agerpres.

Prin această achiziție a CTRL-labs, rețeaua de socializare americană își consolidează ambiția de a crea o legătură directă între creierul uman și mașini.

Start-up-ul achiziționat va fi integrat într-un laborator al gigantului din industria tehnologiei, Facebook Reality Labs, a declarat Andrew Bosworth, coordonatorul departamentului de realitate augmentată din cadrul Facebook. Noua achiziție dorește să accelereze dezvoltarea acestei tehnologii și să o facă să devină accesibilă cât mai curând posibil pentru publicul larg, a precizat același specialist american.

"Știm că există mijloace mai naturale, intuitive, de a interacționa cu aparatele și cu tehnologia", a scris el într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare. "Și noi vrem să le construim. Ideea acestui proiect constă într-o brățară ce permite oamenilor să își controleze aparatele ca pe o extensie naturală a mișcărilor lor".

Specialistul american a mai explicat că brățara va interpreta impulsurile electrice din creier, similare celor care determină contracția unui mușchi, de exemplu pentru a realiza gestul de a apăsa pe un buton. Numai că, de această dată, nu va mai fi vorba despre a face un clic pe o tastatură, ci pur și simplu utilizatorul va trebui doar să se gândească la acțiunea dorită.

Aceste impulsuri vor fi decodate și "traduse într-un semnal digital pe care aparatul vostru poate să îl înțeleagă", a explicat Andrew Bosworth. "El captează intenția voastră pentru a vă permite să partajați o fotografie cu un prieten, utilizând o mișcare imperceptibilă sau, pur și simplu, dorința de a o face".

Facebook nu a precizat termenii financiari ai acestei achiziții, însă companiile mass-media americane au afirmat că tranzacția s-ar ridica la o sumă cuprinsă între 500 de milioane și 1 miliard de dolari.

În august, cercetătorii dintr-o echipă americană, finanțată de Facebook, au reușit să traducă în cuvinte activitatea creierului prin intermediul unor algoritmi.

"Peste 10 ani, capacitatea de a 'bate' pe tastatură direct din creierul nostru va fi considerată, poate, ca fiind normală", au declarat reprezentanții Facebook într-un articol online, în care au făcut un rezumat al acestui proiect demarat în urmă cu doi ani.

Și alte companii s-au lansat în cursa de realizare a "creierului conectat", în special start-up-ul Neuralink, deținut de Elon Musk. Acea companie lucrează la un senzor minuscul destinat implantării în creier și ar urma să efectueze primele sale teste pe voluntari umani începând de anul următor. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:2,57 m/s
Mon
17
Tue
19
Wed
16
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău