Japonia a confirmat că renunță la desfășurarea pe teritoriul său a sistemului de apărare antirachetă american

  • 25 Iunie 2020 09:48
Japonia a confirmat că renunță la desfășurarea pe teritoriul său a sistemului de apărare antirachetă american

Guvernul nipon a confirmat joi că renunță la desfășurarea pe teritoriul Japoniei a sistemului de apărare antirachetă american Aegis Ashore, la două zile după ce a anunțat suspendarea acestui program costisitor și contestat, informează AFP.

"Consiliul național de securitate a discutat acest subiect și a ajuns la concluzia că desfășurarea Aegis Ashore (...) trebuie anulată", a spus ministrul nipon al apărării, Taro Kono, în timpul unei reuniuni a Partidului Liberal-Democrat al premierului Shinzo Abe.

Taro Kono a prezentat "profunde scuze" pentru acest fiasco.

Aprobat în 2017 de guvernul lui Shinzo Abe, într-o perioadă în care Coreea de Nord își multiplica testele balistice în proximitatea Japoniei, achiziționarea și întreținerea vreme de 30 de ani a acestui sistem terestru al producătorului american Lockheed Martin au fost evaluate la 4,2 miliarde de dolari.

Două sisteme de acest tip urmau să fie instalate pe teritoriul japonez, unul în regiunea Akita (nord), altul în regiunea Yamaguchi (vest).

Cu toate acestea, factura finală a programului risca să crească foarte mult, pentru că, în fața temerilor riveranilor, guvernul nipon s-a angajat ca propulsoarele rachetelor lor de interceptare să nu poată să recadă peste zone locuite. Însă respectarea acestei promisiuni ar fi necesitat o tehnologie ce ar fi costat bani și timp, a justificat Kono, anunțând la mijlocul lui iunie suspendarea.

Shinzo Abe a admis el însuși săptămâna trecută că, în aceste condiții, guvernul său nu mai poate avansa cu desfășurarea programului. "Nu trebuie să existe fisuri în sistemul de apărare din țara noastră", a adăugat cu toate acestea Abe, afirmând că vrea să angajeze discuții pentru găsirea unor soluții alternative.

Japonia este un aliat ferm al SUA în regiune, depinzând mult de puterea militară americană pentru a-și asigura securitatea

Achiziția de sisteme Aegis Ashore a fost percepută drept un gest de bunăvoință a lui Abe față de președintele american Donald Trump, care presa Japonia să cumpere mai multe produse americane, în special în domeniul apărării. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău