Jānis Mažeiks: Aderarea la UE până în 2030 e posibilă

  • 11 Aprilie 10:20
Jānis Mažeiks: Aderarea la UE până în 2030 e posibilă

„Dacă Moldova va menține acest ritm accelerat de reformare, ca în ultimii doi ani, cred că aderarea la UE până în anul 2030 e posibilă”. Declarația a fost făcută pentru sursa ucraineană „Suspilne” de către Jānis Mažeiks, ambasadorul UE în Moldova, în ajunul Summitului Internațional al Primarilor de astăzi la Chișinău, relatează IPN.

Conform sursei, subiectul cadrului de negocieri se află în faza de aprobare a fiecărui parlament a țărilor-membre. „Cum vor avansa – nu pot face predicții”, a subliniat diplomatul.

De notat, Mažeiks a accentuat că UE dorește ca Moldova să adere la Uniunea Europeană împreună cu Transnistria reintegrată. "Pentru noi, există un singur partener de negocieri. Acesta este guvernul de la Chișinău. Și avem o singură Moldova în granițele ei recunoscute internațional. Este în interesul nostru ca Moldova să intre în UE cu o Transnistria reintegrată. Totodată, nu vrem ca țara să fie prinsă în chingile angajamentelor politice (de acest gen). Putem accepta ca mai întâi să aibă loc aderarea malului drept, teritoriu controlat de conducerea constituțională, urmând apoi reunificarea cu malul stâng. Dar aceasta este o opțiune nedorită", a relevat el.

Sursa citată menționează că la fel ca și în Moldova, una din marile probleme ale guvernanților din țara vecină Ucraina e alinierea la standardele europene a instituțiilor care fac justiția. În special, Bruxellessul cere reforma Curții Constituționale; continuarea reformei judiciare; combaterea corupției, inclusiv numirea șefului Procuraturii anticorupție; lupta împotriva spălării banilor; implementarea legii antioligarhice; armonizarea legislației audiovizuale cu legislația europeană; modificarea legislației privind minoritățile naționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:6,17 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău