Iurie Reniță | După declarațiile incalificabile și total iresponsabile ale prim-ministrului Ion Chicu se impune o demitere in corpore a acestei guvernări antiromânești și antieuropene (Revista presei)

  • 24 Mai 2020 11:46
Iurie Reniță | După declarațiile incalificabile și total iresponsabile ale prim-ministrului Ion Chicu se impune o demitere in corpore a acestei guvernări antiromânești și antieuropene (Revista presei)

Revista presei din 24 mai 2020

„De ce premierul moldovean a sărit la gâtul României, scrie Vlad Țurcanu, într-un editorial pentru Podul.ro. În opinia autorului, ar fi o greșeală să punem declarațiile lui Ion Chicu doar pe seama românofobiei și a imaturității sale politice. Agitând din nou spiritele împotriva românilor, el încearcă să reaprindă în societatea moldovenească acel patriotism local moldovenist pe care filorușii de la Chișinău l-au opus tot timpul României… Am putea admite, simplu, că pe Chicu l-a luat gura pe dinainte. Asta dacă n-am ști, din numeroase abordări similare din trecut, că atacurile la adresa României, orchestrate de oficialii moldoveni, sunt de obicei cu bătaie lungă și parte a unor planuri politice locale și chiar geopolitice. Și de această dată e probabil ca Ion Chicu să se fi lansat în declarații belicoase la adresa României în mod premeditat, urmărind scopuri politice precise, scrie autorul. Pare evident, în primul rând, că el a încercat astfel să distragă atenția publicului autohton de la mandatul său lipsit de glorie. Unul aproape catastrofal, dacă ne gândim la izolarea internațională în care Chicu și patronul său politic, Igor Dodon, au dus Republica Moldova încă înainte de declanșarea pandemiei, prin promovarea unei politici antioccidentale păguboase și sinucigașe. Însuși Igor Dodon avea nevoie de un nou scandal pentru a face uitat episodul video nimicitor de la începutul acestei săptămâni în care el apare primind de la oligarhul Vladimir Plahotniuc o pungă în care aparent se aflau bani destinați partidului său.  Folosind o retorică agresivă împotriva României, socialiștii intenționează, de asemenea, să împingă spre dreapta partidele care se revendică a fi de centru, pentru a le îngusta acestora spațiul de manevră și de a le reduce ponderea înainte de alegerile prezidențiale, știut fiind faptul că există suficienți alegători neutri și indeciși care nu se regăsesc în dispute cu substrat geopolitic sau istoric”, comentează Vlad Țurcanu.

„După declarațiile incalificabile și total iresponsabile ale prim-ministrului Ion Chicu, susținut de coaliția PSRM și PD, în frunte cu Igor Dodon, Pavel Filip și Dumitru Diacov, se impune o demitere in corpore a acestei guvernări antiromânești și antieuropene, scrie și deputatul Iurie Reniță, preluat de  Podul.ro. Este utilizată și pusă în aplicare terminologia ideologică și politică din perioada naftalinizată a Komintern-ului și a ”glorioasei URSS” vis-a-vis de România. Ura patologică față de tot ce-i românesc și proeuropean din partea lui Dodon și Chicu îi descalifică în cel mai dezonorabil mod și confirmă calitatea acestora de conserve rusești”.

„Numai protejându-l pe Dodon, Stoianoglo va demonstra că este independent - este titlul unui pamflet semnat de Nicolae Negru în Ziarul Național. Imaginile video cu președintele Dodon acceptând o pungă (un „kuliok”) cu bani de la Plahotniuc nu sunt relevante și bine face procurorul general că le ignoră, ironizează autorul. Dodon nu este egoist, nu ia banii pentru el . Mai cu seamă că Dodon spune clar că nu ia banii pentru el personal, ci pentru „plata salariilor” tovarășilor săi și nu o face din capul său, ci la indicația lui Kozak (a se vedea în acest sens imaginile video pe care Procuratura Generală le-a ignorat deja, în care Dodon recunoaște că primește până la 1 milion de euro lunar de la Moscova), fiindcă nu se poate ca Rusia să întrețină la nesfârșit un partid din Republica Moldova, nu-i așa? Iarăși, avem noi mândrie națională sau nu? E rândul lui Plahotniuc să finanțeze socialiștii, a transmis Kozak prin Dodon, iar indicațiile Moscovei, după cum se știe, nu se discută… Procurorul care și-a băgat nasul în oala finanțării PSRM a fost pus bine la punct! Numai protejându-l pe Dodon va reuși Stoianoglo să demonstreze că este un procuror independent și antioligarhic!”, scrie Nicolae Negru, într-un pamflet din Ziarul Național.

 

„R. Moldova are, în prezent, un guvern și o guvernare care pun în pericol reziliența democrației, economiei, societății și securității naționale, atenționează expertul Victor Chirilă, într-un comentariu publicat de Ziarul Național. Încălcarea metodică a principiului separării puterilor, atacurile la adresa libertății și pluralismului presei, defăimarea societății civile, șantajarea Curții Constituționale, dezbinarea societății, subminarea suveranității prin semnarea unui acord de creditare inechitabil cu Federația Rusă, denigrarea partenerilor occidentali, plasarea securității noastre energetice în mâinile regimului separatist de la Tiraspol, distrugerea credibilității politicii externe, răcirea relațiilor R. Moldova cu UE, SUA, România și Ucraina, administrarea ineficientă a consecințelor pandemiei Covid-19, toate acestea sunt dovezi concludente că Guvernul Chicu și guvernarea PSRM-PD reprezintă riscuri majore la adresa rezilienței statului R. Moldova. Este cât se poate de clar, Guvernul Chicu nu și-ă făcut treaba și trebuie demis, însă nu cu orice preț, scrie autorul. Fiind față în față cu pandemia și consecințele sale sociale și economice tot mai imprevizibile, cu trupe străine pe teritoriul său, cu un regim separatist determinat mai mult ca niciodată să sfideze suveranitatea și integritatea noastră teritorială, cu o societatea tot mai inegală și profund divizată, cu o securitate națională inexistentă, R. Moldova are nevoie de un guvern credibil, în măsură să facă față acestor și altor mari sfidări interne și externe.

În opinia expertului, doar viitoarele alegeri prezidențiale și parlamentare anticipate ar putea genera o soluție democratică și legitimă pentru a depăși actualul impas politic. Până atunci, în condițiile unei majorități guvernamentale tot mai șubrede, partidele proeuropene au șansa să exploateze la maximum controlul parlamentar asupra Executivului. De asemenea, ele ar putea să-l determine pe Dodon să respecte separarea puterilor în stat și să diminueze influența acestuia asupra Guvernului, apelând la Curtea Constituțională și, de ce nu, să readucă SIS-ul în subordinea Parlamentului, să renegocieze alianțele la nivel regional și local și să se asigure de pe acum de echidistanța și corectitudinea Comisiei Electorale Centrale. Expertul atenționează că următoarea decadă nu se anunță deloc roză pentru R. Moldova, însă ea are acum o șansă firavă să o înceapă pășind cu dreptul și își exprimă speranța că politicienii și partidele proeuropene nu vor rata această șansă”.

 „Guvernul Chicu trebuie să plece, trebuie sancționat prin vot democratic în Parlament și trebuie instalat un alt guvern, cu adevărat responsabil, de respirație europeană, care să asume scoaterea țării din criza generalizată în care se află, declară liderul Platformei DA, Andrei Năstase, într-un interviu pentru DESCHIDE.MD. Platforma DA va pune în dezbatere publică și în parlament un set de legi care derivă din Declarația adoptată în iunie, anul trecut de legislativ prin care Republica Moldova a fost declarată stat capturat, anunță Andrei Năstase. Apelul nostru public va fi făcut către deputații din Parlamentul Republicii Moldova. Această etapă depășită, aceiași majoritate poate vota căderea guvernului Chicu și instalarea unuia cu adevărat reformator. Acel set de legi trebuie implementat cu maximă rapiditate, iar Platforma DA își asumă această misiune. Din guvern pot face parte oameni din întreaga noastră societate, dar vor fi profesioniști desăvârșiți în domeniile lor de activitate, oameni integri, adevărate caractere. Vom numi acest guvern, „guvernul Salvării Naționale”, așa că din componența acestuia vor face parte doar oameni cu adevărat dedicați Moldovei și cauzei de democratizare a societății noastre”, susține politicianul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,06 m/s
Sat
11
Sun
9
Mon
8
Tue
3
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău